Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

18 jan 2017

Je weerstand verhogen tijdens de koude winterdagen – 5 Tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Het is de laatste tijd behoorlijk koud buiten. Veel mensen zijn grieperig en verkouden. En die verkoudheid lijkt behoorlijk lang aan te kunnen houden. Tijd om je immuunsysteem eens een flinke boost te geven!

“Een hoge weerstand bij een lage temperatuur.”

Tijdens deze koude dagen zitten we veel binnen met de verwarming aan. Door het aanzetten van de verwarming worden ruimtes minder goed geventileerd. Daarnaast zitten we in de trein, op kantoor en in de sportschool, dus vaak dicht op elkaar. De ideale combinatie voor een virus om zich te verspreiden.

Als je een goede weerstand hebt zul je minder snel vatbaar zijn voor een verkoudheid of griepje. Het is de basis voor een goede gezondheid. Bacteriën en virussen zijn altijd aanwezig in ons lichaam.

Echter, wanneer ons immuunsysteem verlaagd is zullen wij vatbaarder zijn voor ziektes. Het immuunsysteem is dan niet meer goed in staat om te vechten tegen de ziekteverwekkers (Van der Velde, 2016) [1].

Een verlaagde weerstand kan allerlei redenen hebben. Slechte voeding en een ongezonde levensstijl zijn daar twee voorbeelden van [2]. Als er voeding bestaat die jouw weerstand kunnen verlagen, zijn er ook voedingsstoffen die deze kunnen verhogen. Zowel voeding als supplementen kunnen hieraan bijdragen. De hoogste tijd dus om deze op een rijtje te zetten!

weerstand verhogen

Je weerstand verhogen door voeding en supplementen

1. Vitamine C

Als je je weerstand wilt verhogen, is het verstandig om dagelijks een vitamine C supplement in te nemen als onderhoudsdosering.

Vitamine C is heel belangrijk voor ons immuunsysteem. Het speelt een rol bij de vorming van antilichamen en neutralisatie van giftige stoffen door virussen en bacteriën.

Infectieziekten, allergieën, auto-immuunziekten en alle letsels hebben te maken met zogeheten vrije radicalen, een molecuul dat een elektron mist. Vitamine C is één van de stoffen die vrije radicalen het beste kan opruimen (Szent-Gyorgyi, 1978) [3].

Let er wel op dat als je vitamine C middels een supplement wilt innemen, dit geen ascorbinezuur is. Dit is een onnatuurlijke vorm van vitamine C. Een supplement is een snelle manier om een hoge dosering binnen te krijgen. Wanneer je ziek bent is er vaak een tekort aan deze vitamine, waardoor je wat meer kunt gebruiken.

Een teveel aan vitamine C plas je weer uit. Via voeding kun je vitamine C binnenkrijgen via onder andere: camu-camu bessen, sinaasappel, guave vruchten, gele paprika, boerenkool, broccoli, ananas, kiwi, papaja, aardbeien, zongedroogde tomaten en mango.

2. Vitamine D

In Nederland hebben veel mensen in de winter een vitamine D tekort zonder dat zij zich hier bewust van zijn. Een vitamine D tekort zorgt voor lusteloosheid, vermoeidheid, een verlaagde weerstand en soms zelfs tot (winter) depressies.

Vitamine D wordt in ons lichaam voornamelijk door zonlicht aangemaakt. Extra belangrijk dus om tijdens de wintermaanden extra vitamine D tot je te nemen. Een tip van mijn moeder is om in de maanden waar een ‘R’ in de naam zit deze vitamine in te nemen.

Wanneer je denkt dat jij mogelijk een vitamine D tekort hebt is het verstandig om eens bij jouw dokter langs te gaan zodat jouw bloedwaarden gemeten kunnen worden. Wanneer jouw vitamine D gehalte zeer laag is kan een arts namelijk ook besloten om tot injecties over te gaan in plaats van supplementen.

Een teveel aan vitamine D kan voor nierproblemen zorgen, dus het is belangrijk dat je hier secuur mee omgaat. Via voeding is vitamine D een stuk lastiger om binnen te krijgen. Het is slechts in een aantal producten in kleine hoeveelheden terug te vinden, waaronder; vette vis, kaas, eigeel, margarine, roomboter en paddenstoelen.

3. Zink

Verschillende onderzoeken suggereren dat het innemen van zinksupplementen, de verkoudheid aanzienlijk kunnen verkorten of voorkomen (Singh, M. & Das, R.R.) [4].

Bij het innemen van zink tabletten is het belangrijk dat je hier niet teveel van inneemt. De maximale veilige dosis is vastgesteld op 25 milligram per dag. Van te veel zink kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree.

Bij een langdurige overdosis zink kan er een tekort aan koper, bloedarmoede en een verminderde weerstand ontstaan. [5] Via voeding is het redelijk lastig om grote hoeveelheden binnen te krijgen. Maar middels voeding kun je de tekorten, in combinatie met tabletten zeker aanvullen.

Mensen die regelmatig voeding met hoge zinkwaarden eten, zullen over het algemeen een hogere weerstand hebben. Zink zit bijvoorbeeld in; oesters, kaas, rundvlees, eieren, zaden en noten.

4. Kruiden

Er zijn ook zeker een aantal kruiden die weerstandverhogende eigenschappen bezitten. Ideaal om toe te voegen aan je avondeten, in je thee of door je ontbijt.

Zelf ben ik een grote fan van kurkuma en voeg dit kruid dan ook bijna elke avond toe aan mijn gerechten. De volgende kruiden zou je kunnen gebruiken wanneer je jouw weerstand wilt verhogen als je bijvoorbeeld een verkoudheid voelt aankomen; kurkuma, gember, knoflook en vlierbloesem.

Klik op de naam van het kruid om meer te lezen over de geneeskracht van de kruiden. Van kurkuma is bekend dat het oneindig veel positieve effecten heeft voor ons lichaam. Zo zou het kruid ontstekingsremmend werken, maar ook pijn kunnen bestrijden. Tevens helpt het je immuunsysteem om infecties in je lichaam te voorkomen. Meer positieve effecten kun je lezen door op deze link te klikken [7].

5. Natuurlijke producten

Je lichaam heeft behoefte aan natuurlijke, onbespoten,  niet bewerkte producten. Wanneer jij een ongezonde levensstijl en voedingspatroon hebt kan dit van invloed zijn op jouw weerstand. Dus misschien is het interessant om tijdens een verkoudheid eens jouw eetpatroon onder de loep te nemen.

Eet je bijvoorbeeld geregeld kant-en-klaar producten of vind je het lastig om producten met geraffineerde suikers te laten staan? Dit zou de oorzaak kunnen zijn van een verminderd immuunsysteem. Geraffineerde suikers remmen de aanmaak van witte bloedcellen. En laat het nu net de taak van de witte bloedcellen zijn om ziekteverwekkers te doden.

Kijk voor jezelf eens eerlijk naar je voedingspatroon. Zijn er producten in jouw eetpatroon waarvan je weet dat ze niet ondersteunend zijn aan een goede gezondheid? Hoog tijd dan om eens wat producten te elimineren. Je zult vanzelf merken dat je meer energie krijgt wanneer je verse, onbewerkte producten gebruikt.

Nog een laatste tip; bovenstaande suggesties zijn bedoeld bij verkoudheid en een verlaagde weerstand. Wanneer je hoge koorts hebt is het altijd verstandig om even bij je huisarts langs te gaan.

Bronnen:

[1] http://jessevandervelde.com/6-tips-om-je-weerstand-te-verhogen-en-een-winterdip-te-voorkomen/

[2] http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/neus/verkoudheid/

[3] Szent-Gyorgyi, A., How new understandings about the biological function of ascorbic acid may profoundly affect our lives, 1978, Executive Health 14(8):1-4

[4] Singh, M. & Das, R.R., Zinc for the common cold, 2013, Cochrane Database Syst Rev. 2015.

[5] https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/het-mineraal-zink

[6] http://www.optimalegezondheid.com/immuunsysteem-versterken-deel-1/

[7] http://jessevandervelde.com/23-redenen-waarom-je-geelwortel-kurkuma-veel-vaker-zou-moeten-gebruiken/

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter