Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 okt 2019

Eten met aandacht – 4 voordelen die je nog niet wist!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Eten met aandacht. Wanneer je het hoort denk je waarschijnlijk direct aan meer genieten van je maaltijd.

Toch is het genieten van wat er op tafel staat maar een van de voordelen die langzamer eten met zich meebrengt.

In dit blog laat ik je graag kennismaken met de voordelen van eten met aandacht en help ik je op weg om het in je leven te integreren!

eten met aandacht

De voordelen van eten met aandacht

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: eten met aandacht heeft ontzettend veel voordelen. Je kunt daarbij denken aan:

1. Je weet wanneer het genoeg is

Als je langzamer eet geef je jezelf de kans om te merken wanneer je genoeg hebt gegeten.

Ons lichaam kent een superslimme ‘hongerthermostaat’, een soort meter die je laat voelen hoe verzadigd je bent.

De thermostaat heeft ongeveer 20 minuten nodig het signaal ‘genoeg’ door te geven. Het is dus slim om je tempo zo aan te passen dat je na die twintig minuten nog niet teveel hebt gegeten.

2. Kauwen en proeven verzadigt

Langzaam eten betekent vaker kauwen.

In het kauwen en het bewust opmerken van de verandering in textuur zit een deel van de verzadiging die je uit je eten kunt halen.

Als je langer kauwt totdat je voedsel vloeibaar is komen er meer verschillende smaken vrij. Het proeven hiervan draagt ook bij aan een gevoel van verzadiging.

3. Je haalt meer voeding uit minder eten

Vaak kauwen zorgt er ook voor dat je meer voeding uit minder eten kunt halen.

Enzymen in je mond beginnen al met opnemen en verteren van je hap voordat je die hebt doorgeslikt. Als je tenminste je hap langer dan een paar seconden in je mond hebt.

4. Je bent meer in het moment

Wanneer je letterlijk aandacht besteedt aan je eten, train je je mind om te focussen op dat wat er voor je op tafel staat.

Die vaardigheid is ontzettend waardevol omdat het je traint om meer mindful in het moment aanwezig te zijn.

Wanneer je je bedenkt dat je drie keer per dag eet, ben je hierdoor tenminste drie keer per dag (onbewust) met mindfulness bezig!

Dit neem je mee in de rest van je leven, waardoor het gemakkelijker is om in balans te blijven.

Zoals je ziet biedt eten met aandacht dus meer voordelen dan alleen meer genieten van je maaltijd 😉

Mindful Quote

Eten met aandacht integreren in je leven

Wanneer je met meer aandacht wilt eten, zijn er een aantal dingen waar je direct mee aan de slag kunt. Belangrijk om mee te beginnen, is dat je jezelf traint om je eettempo naar beneden te brengen.

Er zijn creatieve manieren om jezelf aan een rustiger eettempo te laten wennen, waardoor eten met aandacht een stuk gemakkelijker wordt.

Een aantal tips:

  • Maak het jezelf wat lastiger. Eet eens een maaltijd met je niet-dominante hand. Eet een boterham met bestek in plaats van uit de hand. Kies pelpinda’s in plaats van gepelde pinda’s
  • Gebruik een hulpmiddel. Zet bijvoorbeeld een timer en laat die een aantal keer afgaan. Bij elk signaal neem je een minuut pauze. Gebruik deze pauze om een ontspannen houding aan te nemen en een paar keer diep adem te halen.
  • Eet waarnemend. Geef woorden aan alle waarnemingen die je doet op het gebied van textuur, temperatuur, smaak en wat je maar opvalt. Als je het goed doet kun je onmogelijk snel eten.
  • Snijd of mix je voedsel niet te fijn. Kijk, ruik en proef met volle overtuiging. Je zintuigen zijn een geweldige bron van nieuwe indrukken op elk moment dat je eet. Ze maken het je makkelijk om er met je aandacht bij te blijven. Smaken, geuren en texturen van je voedsel veranderen constant terwijl je eet.

Gun jezelf de tijd om je de kunst van het langzaam eten eigen te maken.

Begin daarom eerst eens bij één maaltijd langzaam en bewust met aandacht te eten. Dit mag ook een tussendoortje zijn. Merk op wat het met je doet als je zo met aandacht bij je eten bent.

Later kun je dit dan uitbouwen naar meer maaltijden bewust te eten. Net zolang totdat al je maaltijden bewust en met aandacht genuttigd worden. Want… als je eet, eet dan!

 

Heb jij nog nuttige tips om met meer aandacht te eten? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!


Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter