Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 nov 2017

4 strekoefeningen voor als je opstaat

/
Geplaatst door
/
Comments0

Strekoefeningen kunnen erg goed werken als je opstaat en wat last hebt van stijfheid in je lichaam.

Het is heel logisch dat een lichaam dat nog niet warm is, erg veel weerstand kan geven als je net uit bed komt.

Als we ons dan vervolgens uit bed direct richting de auto verplaatsen en daarna direct richting de bureaustoel, dan kan het zomaar zijn dat je de stijfheid in je lichaam de rest van de dag blijft voelen.

Juist daarom is het heel erg aan te raden om direct het lichaam even een klein beetje wakker te maken en klaar te maken voor de dag. De energie te laten stromen en de bloedcirculatie direct goed op gang brengen is ontzettend belangrijk.

Dit keer heb je geen matje of Yoga outfit nodig, je kunt namelijk direct starten met deze kleine serie oefeningen.

strekoefeningen

Apanasana als begin van de strekoefeningen

Als je nog in bed ligt, kan het prettig zijn om eerst daar te beginnen met een fijne strekoefening. Bij Apanasana breng je beide knieën richting de borst en maak je hierbij direct contact met de ademhaling.

Centreer hierbij de ademhaling in het zitvlak en kijk of je met je aandacht bij de ademhaling kunt blijven. Een volledige ademhaling hetzelfde ritme in als uit. Misschien merk je dat dit ritme van de ademhaling misschien nog wel het lastigste is als je moeite hebt om je bed uit te komen en wakker te worden.

Adem in dit geval iets actiever in en uit in hetzelfde ritme en blijf hier voor ongeveer een minuut. Daarna leg je je benen languit naar achteren weg.

Bananasana als strekoefening

Breng voor de volgende strekoefening je handen boven je hoofd en pak met beide handen de elleboog vast van de andere arm. Laat vervolgens de tenen richting het plafond wijzen en activeer de beenspieren. Breng nu je linkerbeen naar de linkerkant en je linker elleboog ook, zonder dat je de ruimte aan de linkerkant van het lichaam verliest. Open nu de rechterkant van het lichaam voor ongeveer een minuut.

Als je wilt, kun je je rechtervoet ook over je linkervoet plaatsen om de stretch nog iets intenser te maken. Adem naar de restrictie aan de rechterkant van het lichaam.

Na een minuut de strekoefening gedaan te hebben, wissel je van kant.

Als je beide kanten uitgevoerd hebt, dan mag je vervolgens via je zijde uit bed komen en naast je bed komen staan.

Zorg ervoor dat je stevig en op heupbreedte staat en activeer hierbij het hele lichaam. Misschien zoek je zelfs voor een aantal ademhalingen Tadasana even op.

De strekoefening Dangling pose

Daarna breng je beiden handen zijwaarts omhoog op de inademing en op de uitademing reik je naar voren en kom je laag. Het is bij deze strekoefening de bedoeling dat je bovenbenen de buik raken, dus buig hiervoor desnoods de knieën.

Laat het hoofd hangen en ontspan de armen. Als je wilt kun je bij deze houding ook de ellebogen vastpakken. Kijk wat je nodig hebt.

Ook in deze strekoefening blijf je voor ongeveer een minuut en kijk of je zo stil mogelijk kunt blijven hangen.

Adem naar de eventuele weerstand aan de achterkant van het lichaam toe, om zo meer ruimte toe te staan in dit gebied.

Een gedraaide strekoefening

Na Dangling pose kun je heel rustig even de handen op het bekken plaatsen en aan de kruin omhoog komen. Vervolgens breng je voor de volgende strekoefening je voeten op polsbreedte en breng je op de inademing nogmaals de handen zijwaarts omhoog. Uitademend breng je je rechterhand onder het voorhoofd voor je op de mat.

Op de eerstvolgende inademing breng je dan je linkerhand verticaal in de lucht en stapel je als het ware de schouderbladen op elkaar. Kijk bij deze strekoefening als dat mogelijk is ook naar je linkerhand.

Na ongeveer een minuut wissel je van kant en kom je vervolgens wervel voor wervel weer helemaal omhoog.

Happy day!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter