Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 mei 2015

Druk en lekker bezig

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Monique Martens van Yogamo.

Monique legt in deze blog uit dat druk zijn niet altijd slecht hoeft te zijn. Je kan dit onder andere veranderen door je ‘mindset’ ten opzichte van ‘druk zijn’ aan te passen. Monique legt je graag uit hoe je dit kunt doen.

Monique ga je gang!

“Ik heb het druk” hoor ik vaak mensen zeggen.

En dan herhalen ze het woord “druk” nog een paar keer, om er nog meer nadruk op te leggen lijkt het.

Ook ik heb die woorden regelmatig naar anderen uitgesproken.

Als ik heel veel te doen had, zoveel dingen moest en nauwelijks tijd had om even rustig te zitten. Ik dacht druk en voelde druk. Het laatste half jaar gebruik ik andere woorden als ik veel te doen te heb, omdat ik minder druk voel.

“Ik ben lekker bezig”, zeg ik dan.

Wat is er veranderd?

Ik vertel het je graag…Maar eerst een kleine oefening…

Ga even zitten en sluit je ogen, breng een paar minuten je aandacht naar je adembeweging en blijf deze volgen; denk vervolgens aan dingen die je moet in je leven ………………… misschien kun je opmerken wat voor stemming dat bij je teweeg brengt en/of misschien komt de gedachte: “Ik heb het druk” naar boven; laat die gedachte en je stemming dan vervolgens voor wat ze zijn en breng je aandacht weer naar je adembeweging; open tenslotte je ogen. 

Doe dan een paar yogahoudingen die je prettig vindt en richt al je aandacht daarop. 

Dan mag je weer gaan zitten. Sluit je ogen en breng een paar minuten je aandacht naar je adembeweging, blijf deze volgen; denk vervolgens aan dingen die je graag doet in je leven en misschien kun je dan opmerken wat voor stemming dat bij je teweeg brengt en kun je de zin “Ik ben lekker bezig ” een paar keer in jezelf uitspreken; laat je stemming dan voor wat die is en breng vervolgens je aandacht weer naar je adembeweging, open tenslotte je ogen. 

“Ik ben lekker bezig” voelt als willen en niet als moeten. Het voelt als prettig in plaats van onprettig, als een bewuste keuze in plaats van geen keus hebben. Ik voel het als ruimte en vrij in plaats van gevangen.

En jij?

druk en lekker bezig

Moeten of willen?

Er zit voor mij vooral een belangrijk verschil in het woord moeten en willen. Ik moet naar een verjaardag voelt als een verplichting. Ik wil naar een verjaardag voelt als een vrije keus.

Druk en geen druk.

En zo is het eigenlijk met alle dingen die je in je leven doet. Je moet wassen, maar eigenlijk wil je heerlijke schone frisse kleding, toch? Dan wil je wassen.

Je moet je energierekening betalen, maar als je dat niet doet dan heb je geen energie, en je wilt een lamp aan kunnen doen, toch? Dan wil je de energierekening betalen.

Veranderingen

Ik onderscheid zaken in mijn leven die ik niet kan veranderen en zaken die ik wel kan veranderen. En daarbij onderscheid ik zaken die van mij zijn en van de ander zijn.

Wat ik wil veranderen verander ik. En wat ik niet kan veranderen accepteer ik. Wat van mij is daar kan ik iets mee, wat niet van mij is niet.

Dit zijn niet allemaal grote thema’s, maar juist de vele kleine dingen maken mijn leven prettiger.

Ik kan het weer niet veranderen en neem daarom tot nu toe tijdens deze lente nog steeds mijn regenpak mee in mijn fietstas en doe die aan als het nodig is. Het is niet anders…….

Ik wilde heel graag meer rust in mijn leven en heb daarvoor per dag een tijdsdeel gereserveerd om te mediteren. Dat is echt anders……..

Ik kan nog wel eens geïrriteerd om iets of iemand zijn. Nou dat is toch echt mijn irritatie; ik kan daar dus niet iets of iemand de schuld van geven.

En als een ander geïrriteerd is om wat ik doe bijvoorbeeld, ja dan is dat toch echt de irritatie van de ander, daar doe ik dan niets mee in de zin van dat ik mij daar niet door laat beïnvloeden.

Ik maak mij dus minder druk, dat voelt als minder druk zijn en geeft meer ruimte.

En dat heb ik zo ervaren toen vlak voor mijn mindfulnesstraining onze laptop crashte. Natuurlijk zakte de grond onder mijn voeten vandaan, want alles voor de training was ik kwijt, werkboek etc..

Ik besefte echter ook, dat ik er niets aan kon veranderen, ik accepteerde het.

En daardoor ontstond er ineens zoveel ruimte. Ik wilde de training graag door laten gaan en heb toen al mijn energie daarin gestopt.

En steeds maar weer geaccepteerd dat de situatie nu eenmaal zo was en dat ik alleen met hard werken de training kon volbrengen. En dat is gelukt. “Ik was lekker bezig”.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter