Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 sep 2016

Koudetraining op een mooie nazomerdag

/
Geplaatst door
/
Comments0

Koudetraining. Waar doe je dat als er een mooie nazomer is en je nog steeds gemakkelijk in je korte broek naar buiten kunt?

We besloten een dagje Thermen in te plannen en kwamen tot een aantal verrassende ontdekkingen die je geweldig kunnen helpen om jouw koudetraining te stimuleren. Ook op een mooie warme dag!

koudetrainingin-de-thermen

Waarom een Koudetraining?

Omdat Rolf op dit moment de instructeursopleiding volgt van Wim Hof (the Iceman), is het van belang dat hij vaak oefent in koude omstandigheden.

Maar ondanks deze training van Rolf, ben ik zelf ook al een tijdje bezig met dagelijkse koudetraining en kan eigenlijk stiekem al niet meer zonder.

Ik voel me, na een training waarin ik ademhalingsoefeningen gedaan heb en de uitdaging met de kou ben aangegaan, ontzettend fit en energiek.

Natuurlijk kan koudetraining in het begin erg overweldigend zijn en niet zo prettig aanvoelen. Maar door juist je comfortzone iedere keer iets te buiten te gaan door blootstelling aan de kou, raak je steeds comfortabeler met deze extreme.

Je kunt écht voelen wat de oefeningen met je doen en dat geeft een echte kick!

Voordelen van Koudetraining

Koude training kan je op verschillende manieren doen. Van een koude douche in de ochtend, en buiten lopen in de kou, tot een ijsbad nemen.

Ondanks dat je misschien niet meteen staat te springen om onder een koude douche te stappen, heeft koudetraining heel veel verschillende voordelen.

Ten eerste heeft de kou een effect op je vasculaire systeem. Je hebt in je lichaam ongeveer 100.000 kilometer aan bloedvaten lopen. Door de kou vernauwen de vaten. Bij warmte gaan ze weer open staan. Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan de kou train je dit systeem. Hierdoor kan bloed (en dus voedingsstoffen en zuurstof) gemakkelijker naar de vitale organen stromen, waardoor deze beter hun werk kunnen doen. Bovendien helpt deze vasculaire flexibiliteit om hart- en vaakziekten te verminderen of zelfs te voorkomen.

Kou verbetert daarnaast de sportprestaties doordat spieren sneller kunnen herstellen. Veel atleten nemen na een intense fysieke inspanning een kort koud bad om het herstel van de spieren te bevorderen.

Ook versterkt regelmatige blootstelling aan de kou je immuunsysteem. Door de hevige kou komt je systeem onder stress te staan en wordt het immuunsysteem getriggerd. Zo maakt je lichaam bijvoorbeeld meer witte bloedcellen aan wanneer het regelmatig wordt blootgesteld aan de kou.

Waarom Koudetraining in een Thermen goed werkt

Toen we besloten naar de Thermen te gaan voor de koudetraining, hadden we ons in eerste instantie op het koude dompelbad gefocust.

Het koude water uit de douche is toch nog vaak een stuk warmer dan dat je zou denken, dus een koud dompelbad was in dit geval een goede optie.

Maar bij aankomst bij Thermen Bussloo bleken er nog veel meer prettige opties te zijn voor koudetraining. Zo kun je gebruik maken van koude stortemmers boven je hoofd, verschillende soorten koude douches en een ijsscrub.

Natuurlijk hebben wij even nog even een paar extra minuten met onze handen in de ‘ijsscrub’/ijsschaafsel gestaan.

Het is ideaal om je saunabezoek met een koudetraining te combineren, omdat je vanuit de warmte van de sauna, de kou ingaat. Hiermee verlaag je de eerste drempel om het koude bad in te stappen, omdat je eigenlijk al heel erg warm bent.

Je kunt dus wel een beetje afkoeling gebruiken. 😉

Maar door gefocust en langer in het koude water te blijven, bereik je dus ook de vele voordelen van de koudetraining.

Ontspannen en energiek na een dagje Thermen 

Door de relaxte sfeer in de Thermen, de diverse sauna’s en de verschillende mogelijkheden tot koudetraining, voelden we ons heel erg ontspannen, maar tegelijkertijd energiek.

Een dagje Thermen is voor iedereen aan te raden als je van ontspanning houdt. Vandaag de dag wordt iedereen aan zoveel prikkels blootgesteld, dat we vergeten om echt even rust te nemen en aan onszelf te denken.

Bij zo’n dagje sauna en relaxen kun je weer even helemaal tot jezelf komen.

Wij plannen graag eens in de paar maanden een dagje sauna in, zodat we weer even een kleine reset kunnen toepassen in ons toch wel drukke leven. Even ontspanning voor lichaam en geest. Het batterijtje even opladen.

Meditatie in de sauna

Een andere toffe methode die ik deze dag toegepast heb, is meditatie in de sauna. Niet alleen in het koude dompelbad, maar ook als je blootgesteld wordt aan een hoge temperatuur, kan de focus op je ademhaling veel verschil maken.

Deze focus op de ademhaling in de sauna, bracht me in een staat om te kunnen genieten en even écht te ontspannen.

Ontspannen en koudetraining met korting

Om een bezoek aan de Thermen voor veel mensen toegankelijk te maken, zijn er regelmatig acties, waarbij je leuke kortingen krijgt.

Zo ook bij Thermen Bussloo, waar wij een dagje zijn geweest. Meer info kun je vinden via deze link.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter