Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

3 dec 2016

Slow giving – 5 ideeën

/
Geplaatst door
/
Comments2

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl.


Met verjaardagen heb ik er wel eens last van, maar rond deze tijd helemaal: cadeautjes-stress.

Ik struin menig webwinkel af naar inspiratie en ontdek een wereld van spullen die me vooral laat duizelen door haar veelzijdigheid.

Ook cadeaus geven lijkt onderhevig aan de tendens van meer, makkelijk, snel etc, en daar word ik niet blij van, eerder wat apathisch.

Iets aan je geliefden geven, dat zou toch iets heel moois en positiefs moeten zijn? Waarom voel ik dat dan niet altijd? Ik wilde hier graag wat bewuster naar kijken.

slow giving

Slow giving

Voor mij betekent een cadeau geven in de eerste plaats dat ik die ander een goed gevoel wil geven, om hiermee te laten zien dat diegene veel voor me betekent.

Waar zou die persoon nou echt heel blij van worden, waar heeft hij of zij nu echt behoefte aan?

Dit is eigenlijk niet in geld uit te drukken, en ook lang niet altijd in de vorm van een tastbaar cadeau. Dit besef gaf mij al meteen wat ruimte, want in de waan van de dag zou je dat soms bijna vergeten. En misschien nog wel belangrijker, we hebben al zoveel spullen! (En de wereld wordt er ook niet echt beter op met nog meer spullen)

Ik wil cadeautjes-geven dus over een andere boeg gooien: minder, bewuster, met aandacht en duurzaam: slow giving! Voor wie zich hierin herkent, heb ik wat ideetjes verzameld.

Inspiratie voor slow giving

1. Geef iemand jouw tijd en aandacht

Zo kan je kinderen een (zelfgemaakte) waardebon geven om samen een taart te bakken of een schilderij of muurschildering te maken. Of je maakt voor een vriend/vriendin een zelfgemaakte bon of 5-rittenkaart die ingewisseld kan worden voor een keer op hun kinderen passen, of voor hulp met klussen/tuinieren etc.

2. Maak zelf iets

Bijvoorbeeld een cd met muziek die je speciaal voor hem/haar hebt samengesteld (of een Spotify-playlist) of je maakt een kookboek met hierin allemaal recepten waarvan je weet dat hij/zij ze heel lekker vindt.

3. Creëer een nieuwe traditie

Dit vind ik een leuke tijdens de feestdagen. Waarom klakkeloos doen wat er van je wordt verwacht? Vier bijvoorbeeld met Sinterklaas ook het Feest van het Geven. Want Sinterklaas is zo bijzonder omdat hij op z’n eigen verjaardag cadeautjes geeft in plaats van krijgt. Albert Heijn introduceerde dit jaar de Goedzak, maar je kan natuurlijk ook los daarvan zelf (met je kinderen) door je spullen gaan en bedenken wat je weg zou willen geven.

Of met Kerst besluit je om een van de dagen altijd een pyjama-feestje in je eigen woonkamer te houden, met films en lekkere hapjes. Of altijd rond kerst met een groep vrienden een ruil-middag/avond organiseren: iedereen neemt wat mee om te ruilen, en iedereen gaat weer naar huis met wat nieuws!

4. Geef iemand een eerlijk cadeau

Bijvoorbeeld via Oxfam Novib: hier kun je een ‘dosis girlpower’, ’10 kippen’ of ‘een geit’ geven aan een persoon/dorp/stam die die dit hard nodig heeft. De ontvanger krijgt een prachtige kaart, maar het echte cadeau gaat naar iemand anders.

5. Vraag niets!

Maar organiseer tijdens je verjaardag een mooie wandeling of een prive-yogales met een groep vrienden. Je kan dit natuurlijk ook voor iemand anders organiseren in plaats van een (groot) gezamenlijk cadeau.

Ik ben heel erg benieuwd welke slow-giving-ideeën er nog meer leven, want ik kan niet genoeg geïnspireerd worden op dit gebied. Laat het me weten in de reacties hieronder als je een goed idee hebt!

En zoals altijd inspireert het schrijven van dit blog mij weer extra om een aantal plannen ook echt eens uit te gaan voeren.

Happy Slow Giving! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Cecile

  Hallo,dit zijn nu eens echte fijne gedachten en ideeën. Heel zeker ga ik dit jaar onder de boom een paar bonnen maken voor mijn dochter en 2 klein dochters om eens iets appart te gaan doen met elk .Waarschijnlijk zal dat choppen zijn,misschien ook niet…Ik wil het nu eigenlijk al geven,extra tijd van moeke?
  Groetjes en bedankt voor de tip.
  Wij doen op kerstavond altijd een quiz,de kl.kids stellen die samen en wij doen mee om ter best,lachen verzekerd.

 2. Miriam Evers

  Hoi Cecile, wat leuk om te horen dat je blij bent met de tips! Een spelletje zoals een quiz doen is zeker een goed idee tijdens de feestdagen, dank voor de tip!
  Groeten Miriam

Laat een reactie achter