Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 mrt 2016

Goed of slecht weer? Nee, het is weer.

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Monique Martens van Yogamo.nl.

Een paar weken geleden hoorde ik iemand zeggen:

‘Grappig hé, wij Hollanders praten altijd over het weer, en hebben daar ook een uitgesproken mening over in de categorieën goed en slecht. Dat klopt echter niet”, zei ze volmondig. ”Er is namelijk geen goed of slecht weer, het is weer”.

Die uitspraak raakte mij, ik was verrast door de puurheid ervan en door de manier waarop ze het zei: totaal onbevangen.

Geen oordeel, een objectieve constatering. Ik moest er om lachen…….wauw, wat mindful is dat.

De zin bleef in mijn hoofd blijven hangen. Ik vind het zo’n een mooi voorbeeld van mindfulness: hoe ga je om met dingen die je niet kunt veranderen, zoals het weer.

Ga je in de weerstand of accepteer je het? Het weer is tenslotte weer.

Het weer bepaalt in veel gevallen hoe mensen zich voelen. Maar eigenlijk is het andersom: het weer bepaalt niet, nee, mensen bepalen zelf hoe zij zich voelen, zij laten zich door het weer beïnvloeden.

weer

En dat is toch gek?

Want het weer is gewoon weer……het regent, de zon schijnt, het is koud, het is warm, elk seizoen heeft zijn eigen weertypes………daar kunnen we, los van het milieuvraagstuk, niets aan veranderen.

En toch bepaalt het weer in grote mate hoe mensen zich voelen.

Het gaat dus om de manier waarop mensen naar het weer kijken, hoe zij het weer ervaren, hoe zij daarmee omgaan. Je herkent het vast wel: het weer is nou net niet het weer wat de beste weerman op tv had voorspeld, je had het graag anders gezien.

En geef maar toe, dan ga je mopperen, een beetje dan. Eerst tegen het weer, dan tegen jezelf en vervolgens bijvoorbeeld op het werk bij de koffieautomaat tegen je collega’s.

En misschien voelde je je al niet zo best en nu is het ook nog slecht weer (vind jij). Ja, daarvan ga je je echt niet beter voelen hoor.

Sterker nog, je gaat je alleen nog maar rotter voelen.

Wat heeft het weer met mindfulness te maken vraag je je misschien af…? Nou alles!

Mindfulness is bewuste aandacht en aanvaarding. Een levenshouding die je op een “andere, nieuwe” manier laat kijken naar jezelf en de wereld.

Acceptatie van het moment is een belangrijke factor in de beoefening van mindfulness. Het gaat er niet om alles prettig te vinden, maar als er onaangename dingen in het leven zijn die je niet kunt veranderen, helpt het als je dit kunt accepteren.

Het verzet en de weerstand tegen dat wat je niet kunt veranderen levert vaak alleen maar meer stress op.

Hoe zit dat bij jou? Kun jij het weer accepteren als “gewoon” weer?

Heb je je verzet en baal je van de warme winter omdat je niet hebt kunnen schaatsen? Of heb je de warme winter geaccepteerd en genoten van eindeloze wandelingen in de frisse natuur?

Ga je in verzet en mopper je als je weer de hond moet uitlaten in de regen? Of accepteer je de zoveelste regendag, ren je samen met je hond een extra rondje en droog je daarna heerlijk warm op bij de kachel?

Verzet je je tegen de koude noordenwind en verlang je naar een hogere temperatuur zodat je eindelijk in je shirt in de zon kunt zitten? Of accepteer je de kou en zit je als het kan in je warme winterjas op een beschut plekje in het park en laat je de winterzon op je gezicht schijnen?

Verzet je je tegen de buien die over Nederland razen en blijf je daarom mopperend binnen? Of accepteer je dit weertype en doe je het binnenklusje wat er al wat langer ligt?

Misschien ga je juist naar buiten en geniet je van de mooie luchten als de buien over Nederland trekken?

Mindfulness kun je toepassen in je (kleine) dagelijkse bezigheden, zoals je omgang met het weer.

Je hebt daarin dus een keuze: meegaan met het weer of je er tegen verzetten. Het weer accepteren of niet? Wat kies jij?

Probeer het eens: als je morgen opstaat en de gordijnen open doet, kijk naar buiten, zie het weer en zeg hardop: “het is weer vandaag”, hoe je je op dat moment ook voelt.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter