Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 apr 2023

Leeuwhouding – Vind ongetemde kracht en rust met Lion’s breath

/
Geplaatst door
/
Comments0

De leeuwhouding oftewel Simhasana is een krachtige houding. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je op de naam afgaat 😉

Denk maar eens aan een leeuw. Een leeuw kan een uitputtende kracht, zelfzekerheid en een bepaalde serene rust op hetzelfde moment uitstralen.

En dat zijn precies kwaliteiten die er ook binnen in jou aanwezig zijn!

Soms is het alleen moeilijk om bij je deze kracht en rust te komen. De leeuwhouding kan je daarbij helpen.

In deze blog vertelt gastblogger Roos je meer over deze houding. Zo lees je:

 • Wat de leeuwhouding is
 • Hoe je de leeuwhouding en de leeuwenadem beoefent
 • Hoe je de leeuwhouding kunt aanpassen
 • Goede redenen om deze gekke houding vaker te beoefenen
 • Over Simhasana en pranayama 

Lees je mee?

lion's breath

Wat is de leeuwhouding?

De leeuwhouding is een houding waarbij je met je billen op je voeten zit. Bij je uitademing steek je je tong zo ver mogelijk uit en maak je het geluid ‘HAA’. De houding wordt daarom ook wel Lion’s breath benoemd.

De leeuwenhouding heet in het Sanskriet Simhasana. Simha betekent leeuw en asana houding, leeuwenhouding dus.

De leeuw zie je veel afgebeeld in Indiase klassiekers. De leeuw symboliseert macht, wil en vastberadenheid.

Bij het beoefenen kun je van de leeuw kun je gemakkelijk de kenmerken van een leeuw oproepen: deugdzaamheid, grootsheid en moed.

Hoe voer je de leeuwhouding uit?

Er zijn veel variaties en opties voor Simhasana. De meest voorkomende uitvoering van de leeuw lees je hier:

 • Kom zitten met je billen op je voeten
 • Plaats je handpalmen op je knieën
 • Recht je rug, strek je armen en duw zacht met je handen op je knieën
 • Adem diep in door je neus
 • Adem uit en breng het puntje van je tong richting je kin terwijl je het geluid ‘AHHH’ maakt
 • Breng je focus (dristhi) naar je derde oog of kijk voorbij het puntje van je neus in het ‘niets’

Opties en aanpassingen

Binnen Simhasana kun je oneindig variëren met verschillende zithoudingen. Zo kun je bijvoorbeeld in kleermakerszit komen, maar ook in Seiza, (halve)lotus, op een stoel of bolster maar ook op handen en knieën.

Traditioneel word de beoefening gedaan zittend op je knieën met de tenen gekruld in de mat. Maar verder kijken in de Hatha Yoga Pradipika zie je de houding in lotus waarbij je de heupen over de knieën brengt en je leunt op je handen.

Dit alles is helemaal niet nodig om de vele voordelen van Simhasana te ervaren. Je kunt hem zelfs zittend op een stoel beoefenen. Het gaat in deze pose met name om de intentie waarmee je oefent en niet om het uiterlijk.

Het is vooral belangrijk om het bovenlichaam krachtig te maken en je stem laten horen. Dit brengt voldoende trilling mee waardoor de effecten bij een keer oefenen al waarneembaar zijn.

Voordelen van de leeuwhouding

Op fysiek gebied helpt de leeuwen brul bij keel-, neus- en ooraandoeningen. Door het stretchen van je gezicht spieren en de samenwerking met de adem worden afvalstoffen verwijderd en komt er ruimte in de holtes.

Het helpt om de spieren in je gezicht te ontspannen.

Daarnaast helpt de leeuw je om uit je schulp kruipen.

Ben jij introvert en stoei je weleens met je plek innemen in deze wereld? De leeuw houding is jouw dagelijkse beoefening om hierbij te helpen!

Het brengt kalmte in je geest, zorgt voor een goede doorstroming in de spijsvertering, schildklier, galblaas en longen. Welke energetisch gebonden zijn aan het kunnen en durven staan voor wie je bent.

Simhasana elimineert zoals gezegd op energetisch vlak een hoop blokkades en activeert je organen. Dit kan er ook toe leiden dat je eventuele momenten van stotteren beter kunt controleren.

Als laatst ontdoet de leeuw je van rusteloosheid, stress en onzekerheid. Een must have in tijden waarin je je een beetje ‘bleghh’ voelt.

In eerste instantie voel je je wellicht wat ongemakkelijk bij het uitvoeren van de leeuw, maar laat dat juist een teken zijn dat je door mag gaan tot dat je volledig comfortabel bent met deze beoefening!

Dit is jouw moment waarin je macht hebt over jouw gemoedstoestand. Het is jouw moment om even alles eruit te gooien en los te laten!

Simhasana en Simha Pranayama

In de leeuwhouding doe je eigenlijk twee dingen tegelijkertijd: je beoefent een bepaalde asana (Simhasana) en het is een adem/pranayama oefening (Simha Pranayama).

Om de effecten van deze ademhalingsoefening te versterken kun je de Banda’s gebruiken. Met behulp van de Banda’s kun je de energie in je lichaam controleren en sturen.

Dit doe je alsvolgt:

 • Voer de leeuw uit (zoals hierboven beschreven) voor tenminste 4 rondes. Bij iedere ronde maak je je brul harder en krachtiger. Laat je schaamte los en omarm je innerlijke leeuw!
 • Na deze 4 rondes adem je nog een keer volledig in. Dan activeer je mulabandha (het wortelslot), gevolgd door Jalandhara bandha (kinslot).
 • Houd vast zolang het comfortabel voelt.
 • Bij de eerstvolgende ademprikkel laat je jalandhara bandha los, breng je je tong richting je kin en brul je zo hard als je kan.
 • Laat dan muladhara bandha los en laat de zuurstof rustig naar binnen stromen.
 • Kom naar je natuurlijke manier van ademen.
 • Herhaal de oefening een aantal keer.

Tip: Vergeet je dristhi niet! Deze kun je op het derde oog (ajna chakra) gericht houden of op de kruin (sahasrara chakra).

We wensen je veel plezier bij het oefenen. Schiet gerust een keer extra in de lach wanneer je net begint, want hé iedereen vond het akward 😉


Dit is een gastblog van Roos Kweekel van www.zenergieyoga.nl en te volgen via @zenergie.yogastudio en Yoga met Roos

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter