Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jun 2014

Held Yoga 3, ontwikkel je balans!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Held Yoga of de Yoga Krijger bestaat uit drie verschillende houdingen: “De Held 1, 2 en 3”. In dit artikel behandelen we de derde heldhouding.

De derde heldhouding of virabhadrasana III, ziet eruit als een lastige oefening. De balans speelt een belangrijke rol, wat voornamelijk voor beginners erg lastig kan zijn.

held yoga houding

Photo credit: amyjirsa_yogini

Hoe voer je de derde Held Yoga oefening uit?    

Door het volgende stappenplan te volgen verzeker je jezelf ervan dat je de oefening goed uitvoert:

Stap 1: Ga rechtop staan in de Berghouding of Krijger 1. De handen zijn langs het lichaam.

Stap 2: Breng je rechterknie naar de borst en buig voorover met een rechte rug, en strek je armen naar voren. Kantel het bekken naar voren.

Stap 3: Strek je gebogen rechterbeen recht naar achter uit. Het gestrekte linkerbeen houd je gestrekt terwijl je lengte maakt naar het rechterbeen. Overstrek je linkerbeen niet.

Stap 4: Druk je handpalmen tegen elkaar aan, breng ze langs je oren of uitgestrekt horizontaal van het lichaam.

Stap 5: Kijk naar de grond tijdens de oefening. Je torso en rechterbeen zijn parallel aan de grond.

Stap 6: Probeer zo horizontaal mogelijk te blijven staan. Adem door in deze houding.

Varianten op de derde Held Yoga oefening

Een goede variant op de derde Held Yoga oefening, is door het standbeen (het been waar het lichaamsgewicht op rust) af te wisselen, van je linker- naar je rechterbeen.

Op deze manier wordt het lichaam gelijkwaardig belast aan alle kanten, en ontwikkelt het ene been zich even goed als het andere.

Ook kun je de armen op de eerder genoemde manieren aanpassen of zelfs richting de grond brengen.

Waar is Held Yoga goed voor?

Held Yoga, in het bijzonder de derde Held Yoga oefening, is vanzelfsprekend enorm goed voor de balansontwikkeling. Doordat je op één been staat moet je veel spieren gebruiken om in evenwicht te kunnen blijven staan.

Door de gestrekte armen worden tijdens de oefening ook de schouderspieren onder spanning gehouden, deze ontwikkelen zich daardoor ook erg goed.

Tot slot is de oefening ook goed voor de beenspieren. Met in het bijzonder de hamstrings (de spieren aan de achterkant van je benen). Omdat de benen constant in gestrekte positie staan, worden praktisch alle beenspieren constant belast.

Echter, zit er wel een verschil in de belasting van de beenspieren. Het been dat “gestrekt is in de lucht” traint vooral de hamstrings. Het standbeen traint vooral de bovenbeen- en kuitspieren.

De kracht van Held Yoga

De kracht van Held Yoga is dat het veel belangrijke spieren tegelijkertijd traint. Maar misschien belangrijker nog wel, is dat de Held Yoga enorm goed is voor je balansontwikkeling.

Het staan op één been gecombineerd met een horizontale uitdaging, zorgt voor een uitdaging van het balans dat maar weinig andere Yoga oefeningen kunnen evenaren!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter