Je eigen yogaruimte thuis – zo creëer je het
Dus je wil thuis een yogaruimte creëren? Goed idee! 😉
Kan jij er ook zo van genieten om te mediteren of yogaoefeningen te doen? Begrijpelijk, want deze oefeningen brengen je helemaal tot rust.
Je kan naar een yogastudio gaan, maar misschien vind je het fijner om de yogaoefeningen bij je thuis te doen?
In een gezin met misschien wel enthousiaste kinderen die graag veel lawaai maken, is het echter niet makkelijk om een stil plekje te vinden…
Tijd dus om je eigen yogaruimte thuis te creëren!
In deze blog leggen we je uit hoe je thuis een yogaruimte kunt creëren. Je komt te weten:
- Hoe je bepaalt waar jouw yogaruimte komt
- Wat je nodig hebt om thuis een yogaruimte te maken
- Hoe je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk wordt afgeleid
Lees je mee?
Hoe creëer je thuis je eigen yogaruimte?
Als je thuis yoga wil doen, is het fijn om hier een yogaruimte voor te maken. Maar waar moet je dan allemaal op letten? Hieronder delen we een paar belangrijke aspecten met je, zodat je zo optimaal mogelijk thuis yoga kunt doen.
1.Bepaal op welke plek je thuis yoga gaat doen
Bespreek met je gezin welke ruimte in aanmerking komt om een yogaruimte van te maken. Het belangrijkste is dat dit een rustige en veilige plek is, waar je je helemaal kan afsluiten van de buitenwereld.
Indien nodig kan je dus wat extra isolatie aanbrengen om de ruimte geluidsdicht te maken. Kurk werkt niet alleen isolerend, maar dempt ook het geluid. Dit maakt het een prima wandbekleding voor je eigen yogaruimte.
Maak ook alle kieren en spleten dicht zodat er geen geluid door kan komen. Ook textiel dempt het geluid, dus het is een goed idee om een vloerkleed op de grond te leggen. Dat zit lekker zacht én maakt de ruimte instant gezelliger.
Daarnaast is het een goed idee om raam decoratie te integreren in je yogaruimte. Gordijnen dempen immers het geluid.
Vind je gordijnen wat zwaar aanvoelen in deze ruimte, kies dan voor houten jaloezieën. Door hun kantelfunctie kan je spelen met de lichtinval, wat je ruimte meteen een feeëriek sfeertje geeft.
Niet iedereen heeft een aparte kamer om volledig in te richten, en dat is gelukkig ook niet nodig. Als je dit niet hebt, kijk dan of je bijvoorbeeld in je slaapkamer een yogahoekje in kunt richten.
2.Richt je yogaruimte in
Nu het vloerkleed op de grond ligt en de gordijnen aan het raam hangen, kan je beginnen met de inrichting van je yogaruimte.
Je wil dat deze ruimte rust uitstraalt, dus overbodige decoratie en tierlantijntjes zijn not done.
Sfeerlicht zorgt voor ontspanning en rust, dus kies voor lampen met een warme gloed. Een dimmer is extra handig om het licht op minimale lichtsterkte te zetten terwijl je je in meditatieoefeningen verdiept.
Nog iets wat niet in je yogaruimte mag ontbreken: planten. Die geven immers zuurstof, zorgen voor ontspanning en een betere luchtkwaliteit, wat een positief effect heeft op je ademhaling.
Nog een voordeel: planten verbeteren de akoestiek omdat ze achtergrondgeluiden absorberen. Als dat niet mooi meegenomen is?
3.Zorg voor comfort en privacy
Om je veilig en comfortabel in de ruimte te voelen, moet je absolute privacy hebben. Spreek met je huisgenoten af dat wanneer jij yoga doet je niet gestoord mag worden.
Denk aan een hangertje aan de deur of een moment dat jij reserveert voor yoga en aanduidt op de gezinskalender.
Naast de juiste decoratie kun je ook heel wat yoga en meditatie spullen gebruiken om je yogaruimte helemaal af te werken.
Het is fijn om meerdere yogamatten te hebben, zodat je variatie hebt in dikte en materiaal. Ook een meditatiekussen, een zacht matje, blokken en een bolster zijn fijn om te hebben.
Ten slotte kan je een geurkaars, een beetje wierook of kleine kerstlichtjes aan de ruimte toevoegen voor de juiste sfeer.
4.Voorkom prikkels en afleiding
Last but not least: haal alle prikkels weg uit de ruimte.
Als je geen hele ruimte tot je beschikking hebt, zijn er vaak spullen in een kamer die je kunnen afleiden.
Alarmwekkers, je smartphone, een berg vuile was, een open kleerkast of je laptop met honderd notificaties zorgen voor afleiding in jouw yogaruimte of yogahoekje.
Je kan eventueel een wit gordijn op hangen om zo de ruimte in twee te delen en jouw yogaruimte af te schermen. Of gooi alle alledaagse rommel even in een rieten mand voor je aan je yoga begint.
Zorg voor heerlijk daglicht, een prikkelloze plek en absolute stilte: genieten maar!
Samengevat – waar let je op bij het creëren van je eigen yogaruimte?
Als je je eigen yogaruimte wil inrichten, let je dus best op volgende zaken:
- Wanneer je geen aparte ruimte hebt, zorg je best voor een fysieke scheiding of haal je prikkels weg
- Leg je smartphone of laptop weg en schakel notificaties uit
- Laat je huisgenoten duidelijk weten dat je niet gestoord wenst te worden tijdens yoga
- Kies voor de juiste sfeer door warm licht, ontspannende geuren en genoeg natuurlijk licht
- Maak de ruimte extra comfortabel door geluidsisolatie via raamdecoratie en zachte stoffen in de ruimte
- Richt de ruimte simpel en eenvoudig in, en voeg enkele planten toe voor zuurstof en demping
- Haal de juiste materialen in huis zoals een yogamatje, een kussen en bolster
En dan natuurlijk nog het belangrijkste: daadwerkelijk je mat opstappen en yoga doen ;).
Heb jij thuis een eigen yogaruimte? Hoe ziet die er uit? Laat het ons weten in de comments!
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.