Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 okt 2018

Loslaten en verstillen in de herfst met Yin Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww


“Autumn shows us how beautiful it is to let things go”

Ik kom deze quote de laatste dagen regelmatig tegen. De bladeren aan de bomen zie je nu geleidelijk veranderen van groen naar de mooiste herfstkleuren.

Maar daarna laten de bomen de bladeren los, trekken ze zich terug, worden ze stil om zo nieuwe energie op te doen voor weer een nieuwe cyclus van weer nieuwe bladeren… Zo mooi!

De herfst is een periode waarin we van heel yang (zomer) naar heel yin (winter gaan). Een periode waarin er (meer) aandacht is voor naar binnen keren, loslaten en verstillen.

Yin Yoga is natuurlijk altijd heerlijk, maar in deze periode komen de thema’s van zowel de herfst als Yin Yoga heel mooi samen.

In dit blog ga ik hier wat dieper op in en deel ik een korte sequence!

verstillen

Loslaten

De twee meridianen die in deze periode centraal staan zijn die van Long en Dikke Darm.

Het is bij deze meridianen goed te begrijpen waar het in deze periode om gaat: tot je nemen (inademen/Long) wat goed voor je is, en loslaten (uitscheiden/Dikke Darm) wat je niet meer nodig hebt.

‘Inhale the good shit, exhale the bullshit’

Tijdens Yin-houdingen word je gestimuleerd om los te laten. Loslaten van weerstand en spanning die je zowel fysiek als mentaal kan voelen.

In deze periode kan je hier nog wat meer bij stilstaan. Waar staat deze weerstand voor en wat heb ik nodig voor het loslaten hiervan?

Stel de vraag, maar ga niet actief (yang) op zoek naar het antwoord. Het komt wel, of niet, of later.

Als er een (soort van) antwoord komt, kun je dit meenemen in je ademhaling tijdens je practice: inademen wat je nodig hebt, wat jou helpt (om los te laten) en uitademen wat je wilt loslaten.

Verstillen

Net als in de natuur waar alles nu steeds stiller en minder uitbundig wordt, nodigt Yin Yoga je ook uit om even stil te staan.

En wanneer je stil bent, is het makkelijker om, zonder verwachting en oordeel, te luisteren naar wat er voorbijkomt tijdens de houdingen. Echt te luisteren. Hoe voelt je lichaam, welke gedachten en gevoelens komen en gaan?

In ons veelal hectische leven zijn dit soort momenten van verstilling zeldzaam, en is het lastig om goed te luisteren en te observeren.

Yin yoga-sessie om los te laten en te verstillen (+/- 30 minuten)

Door aan Yin yoga te doen, geef je ruimte aan jouw kwaliteit om los te laten en te verstillen. Juist in deze periode voelt het heel natuurlijk om hier meer aandacht aan te besteden.

In deze sessie komen houdingen voorbij waarbij de Long- of DikkeDarm-meridaan worden gestimuleerd, om je zo nog meer te verbinden met het thema ‘loslaten’.

Start de Yin-sessie

Kom in een comfortabele zittende houding en neem de tijd om langzaam met je aandacht naar binnen te keren. Focus rustig op je ademhaling, met iets meer meer aandacht voor je uitademing.

Voel de zwaartekracht, voel het contact van je lichaam op de mat of kussentje. Sluit eventueel af met wat aanvullende strekkingen voor de armen en schouders zoals beschreven in deze wat langere sessie.

Thread the needle

kom op handen en knieën en kom op je ellebogen, waarbij de billen boven de knieën blijven.

Draai nu je linkerarm onder je rechterarm, waardoor je op de buitenkant van schouders en armen ligt en dit gebied wordt gestrekt (hier loopt de Dikke Darm-meridiaan).

Wissel na +/- 3 minuten van kant.

Thread the needle

De Pentacle houding

Kom op je rug liggen in de Pentacle-houding: je benen wat uit elkaar, je armen wat van je lichaam af, helemaal ontspannen.

Sluit je ogen en neem de tijd om de eerste houding voor de armen en schouders na te voelen.

Observeer je ademhaling en de fysieke sensaties in je lichaam. Observeer zonder verwachtingen, alles wat je voelt is goed.

Melting Heart pose

Melting Heart: kom opnieuw op handen en knieën en kom weer op je ellebogen, waarbij de heupen boven de knieen blijven.

Breng je armen nu steeds verder naar voren en laat je borst- en hartgebied zakken naar de mat. Breng je armen wat uit elkaar als de strekking te intens is voor je schouders, of buig een arm en steun je voorhoofd op de onderarm van je gebogen arm.

In deze houding open je de Longmeridiaan, die loopt vanaf het sleutelbeen over de binnenkant van de arm richting de duim.

Blijf 3-5 minuten in de houding.

melting heart pose

Childs Pose

Kom vanuit de vorige houding in Childs Pose en breng je armen langs je lichaam zodat je armen en schouders helemaal kunnen ontspannen.

Keer met je aandacht naar binnen, voel de geborgenheid van deze houding en adem rustig in en uit.

De Twist

Kom op je rug liggen en maak eventueel een korte twist door je knieen naar links en rechts te laten zakken.

Kom daarna in Savasana en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Neem wat langer dan je gewend bent de tijd voor de eindontspanning.

Observeer je ademhaling en eventuele fysieke sensaties als gevolg van de houdingen die je hebt gedaan. Voel het gewicht van je lichaam op de mat, wees je helemaal bewust van de zwaartekracht.

Meer verdieping in je Yin sessie

Wil je meer verdieping vinden in de Yin sessie van hierboven? Hier deel ik graag een nog diepere practice met je om het maximale uit deze sessie te halen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter