Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

17 jul 2014

Ashtanga Yoga oefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ashtanga Yoga oefeningen kunnen erg lastig zijn wanneer je nog onbekend bent met de Ashtanga Yoga. In Ashtanga Yoga worden de oefeningen namelijk meteen achter elkaar uitgevoerd.

In tegenstelling tot bij andere Yogavormen, waar de oefeningen vaak min of meer “losstaand” van elkaar worden uitgevoerd, voer je bij Ashtanga Yoga oefeningen dus een reeks oefeningen op een dynamische manier uit.

De volgorde van de oefeningen staat vaak vast. Om alle afzonderlijke oefeningen en de overgangen goed onder de knie te krijgen, is het verstandig om vooraf goed instructiefilmpjes te bestuderen of les te nemen.

Zijn Ashtanga Yoga oefeningen moeilijk?

Ashtanga Yoga oefeningen vragen vaak om best wat flexibiliteit en conditie. Omdat de oefeningen snel achter elkaar uitgevoerd worden is de rust beperkt. Je conditie moet daarom in orde zijn.

Een voorbeeld van Ashtanga Yoga oefeningen

Toch is het wel nuttig en leuk om één van die oefeningreeksen uitgelegd te krijgen. Je wilt tenslotte snel aan de slag kunnen en je leest dit niet voor niks!

Om die reden leggen we hieronder een reeks oefeningen uit die je bij elkaar nog geen drie minuten kosten om uit te voeren. Let op! Deze oefeningreeks vraagt wel om flexibiliteit en een goede conditie.

De reeks oefeningen wordt ook wel de Surya Namaskar A (Zonnegroet A) genoemd. De Zonnegroet is een reeks oefeningen die onder andere in de Ashtanga Yoga voorkomt.

Je kunt hierbij de verschillende opeenvolgende houdingen lang aanhouden, of de serie juist op het ademritme en dus sneller uitvoeren.

In de Zonnegroet A worden de Berghouding, Plankhouding, Chataranga Dandasana Cobrahouding of Opwaartse Hond houding, Neerwaartse hond, en de Namasté houding  gecombineerd tot een geheel.

In de volgende 10 stappen doorloop je de gehele Zonnegroet A!

1) Ga rechtop staan, in de Berghouding.

2) Buig door je knieën. Kom vervolgens weer omhoog en breng je armen zijwaarts omhoog tot je handpalmen tegen elkaar aan drukken.

3) Breng je armen weer voorwaarts naar beneden en buig zover mogelijk naar voren en steun met je handpalmen op de grond, of pak je enkels vast.

4) Kom met een rechte rug iets naar boven toe en buig weer naar beneden.

5) Strek je rechterbeen naar achteren en strek vervolgens ook je linkerbeen naar achteren terwijl je je rug en armen gestrekt houdt, je staat nu in de Plankhouding. 

6) Laat jezelf in de plankhouding rustig door je armen zakken tot je buik de grond raakt. Kom nu met je bovenlichaam omhoog en neem de Cobrahouding of de Opwaartse Hond houding aan.

7) Vanuit de Cobrahouding of Opwaartse Hond houding kom je in de Neerwaartse hond houding.

8) Breng je benen naar voren toe, kom langzaam omhoog met een rechte rug en laat jezelf halverwege weer zakken.

9) Spreid je armen uit elkaar en kom omhoog. Neem de Berghouding aan druk je handpalmen tegen elkaar in de Namasté houding.

10) Herhaal stap 1 tot en met 9 nog één keer, nu met het andere been eerst.

Deze link geeft een goede uitleg van de Yoga Zonnegroet. In dit filmpje kun je gemakkelijk meedoen met de docent, dus probeer gerust eens uit wat deze groet voor uitwerking bij jou heeft!

 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter