Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 feb 2019

De voordelen van mediteren aan het eind van je practice – een overzicht

/
Geplaatst door
/
Comments0

Voordelen van mediteren worden niet alleen onder de yogi’s, maar ook buiten de Yoga steeds bekender. In het bedrijfsleven bijvoorbeeld, is het steeds gebruikelijker dat CEO’s, managers, en het personeel, Yoga en meditatie technieken toepassen om in balans te blijven.

Je zou kunnen zeggen dat er een collectieve bewustwording gaande is, waarbij mensen zich beginnen te realiseren dat altijd stress en actie niet bijdraagt aan een gezond en gebalanceerd leven.

Mediteren biedt voordelen om de balans in je leven te vinden en te behouden. Samen met een Yogapractice houd je hiermee je lichaam en geest in balans.

In een wereld met meer prikkels dan ooit, is dat natuurlijk van ontzettend grote waarde. In dit blog vertel ik je daarom graag meer over de voordelen van mediteren aan het eind van je practice!

voordelen van mediteren

De Yoga traditie en de moderne wereld

De opkomst van Yoga en meditatie in de moderne tijd is geen toeval. In een van de oudste geschriften van de Yoga, de Yoga sutra van Patanjali, staat Yoga namelijk beschreven als “het kalmeren van de fluctuaties van de geest”.

Je moet daarbij denken aan het van je af zetten van afleidende gedachten en het vinden van rust en kalmte. Yoga is daarmee een praktisch middel om piekergedrag en de drukte van het dagelijkse leven naast je neer te leggen.

In de moderne wereld, waarin we worden blootgesteld aan steeds meer prikkels, wordt de behoefte sterker om in balans te blijven. Yoga en meditatie zijn hier ontzettend goed geschikt voor, hoewel deze twee vaak onterecht als afzonderlijk gezien worden.

Fysieke Yogahoudingen (de asanas), hebben als doel om ons voor te bereiden op een meditatie. Yoga en meditatie kunnen daarom eigenlijk niet als twee afzonderlijke dingen beschouwd worden.

De meditatie aan het eind van de Yogapractice wordt soms weggelaten of ingekort, en de focus ligt voornamelijk bij de fysieke houdingen. Dat is ontzettend zonde, omdat een meditatie aan het eind van je practice veel voordelen met zich meebrengt.

Het doel van de asana’s

Tijdens de Yogales zijn we ons feitelijk optimaal aan het voorbereiden op de meditatie die komen gaat. Onze practice neemt fysieke en mentale ongemakken weg, zodat we ons volledig kunnen richten op de spirituele connectie met onszelf en alles om ons heen.

De asanapractice die vooraf gaat aan de meditatie helpt ons bijvoorbeeld:

Onze zithouding te verbeteren

Tijdens onze Yogapractice werken we actief met ons lichaam om een betere zithouding te kunnen vinden. Zo zorgt de practice er bijvoorbeeld voor dat er ene optimale doorbloeding van het lichaam is waardoor je langer en comfortabeler in dezelfde houding kunt blijven zitten.

Stil zitten en gefocust zijn

Tijdens onze fysieke practice, investeren we onze energie in ons lichaam. Aan het eind van de practice hebben we daarom een minder grote behoefte om te bewegen, want dit hebben we tenslotte net al gedaan.

Het is hierdoor gemakkelijker om stil te zitten en gefocust te blijven. Ons lichaam heeft namelijk voldoende beweging gehad.

Fysieke pijntjes wegnemen

De practice zorgt ervoor dat je fysieke pijntjes in je lichaam wegneemt. Bijvoorbeeld door te stretchen of bepaalde houdingen aan te nemen stimuleren we ons lichaam om los te komen en meer ruimte te geven.

We ervaren hierdoor minder fysieke ongemakken en kunnen comfortabeler mediteren.

Voordelen van mediteren aan het eind van je practice

Dat het eind van je practice het beste moment is om de voordelen van meditatie te ervaren, is inmiddels wel duidelijk. Maar waarom zouden we ervoor kiezen om onze practice af te sluiten met een meditatie en niet gewoon van de mat af te stappen?

Meditatie biedt veel voordelen, en aan het eind van je fysieke practice, ben je in de optimale staat om deze voordelen te ervaren.

Belangrijke voordelen van mediteren zijn bijvoorbeeld:

Minder stress

Een van de grootste en meest bekende voordelen van meditatie, is dat het stress vermindert. Meditatie traint je namelijk in het van je afzetten van gedachten en om te gaan met de ‘leegte’ die daarbij achterblijft.

Het van je afzetten van stressvolle gedachten is een waardevolle vaardigheid die we in ons drukke leven vaak goed kunnen gebruiken.

Minder stress ervaren is traditioneel gezien niet het doel van meditatie, maar door de drukke wereld om ons heen is dit steeds belangrijker geworden. Je kunt immers niet in contact komen met de beste en meest authentieke versie van jezelf als je constant gestresst bent.

Heldere gedachten

Een ander voordeel van mediteren, is de helderheid die het ons geeft. Mediteren helpt ons namelijk om onze gedachten op een rijtje te zetten. Daarnaast helpt het om een beter beeld te krijgen van onze doelen.

Of het nu gaat om levensdoelen, of het prioriteren van een takenlijstje voor de dag, mediteren helpt je om structuur in je gedachten aan te brengen. Je drukt in feite even op de pauze-knop en maakt verbinding met de dingen die echt belangrijk zijn.

Verbeteren van onze cognitieve functies

Naast de eerder genoemde voordelen van mediteren, leidt meditatie ook vaak tot een verbetering van het functioneren van onze hersenen. Zo stimuleert meditatie bijvoorbeeld ons creatieve vermogen, en het stelt ons in staat om beter beslissingen te nemen.

Bewustzijnsverruiming en stilte

Na al het fysieke werk gedaan te hebben is het tijd om meer naar binnen te keren. In deze staat van zijn is er ruimte voor je bewustzijn om te groeien. Daarnaast is er in de stilte ruimte voor verbinding en intuïtie. Bovendien helpt meditatie je om bewust te worden van programmeringen en overtuigingen die er in de loop van de jaren zijn ingesleten, maar je niet per se dienen.

voordelen mediteren

Optimaal de voordelen van mediteren ervaren

Om de voordelen van mediteren optimaal te ervaren, is het belangrijk om het met regelmaat te doen. Het best is het daarom om dagelijks tijd te maken voor een meditatie.

Natuurlijk is een yogapractice een optimale voorbereiding op je meditatie, maar hier zul je misschien niet iedere dag de tijd voor hebben. Kies daarom een moment uit waarop je mind zo kalm mogelijk is.

Wanneer je geen yogapractice kunt doen, raden we je aan om ’s ochtends je dag met een meditatie te beginnen. De reden daarvoor, is dat je ’s ochtends nog geen indrukken hebt opgedaan en je geest daardoor kalmer is.

Aan het eind van de dag zijn we al snel geneigd om over onze ervaringen na te denken, waardoor we ons moeilijker kunnen focussen. Een dagelijkse ochtendmeditatie is dan ook een uitstekende manier om de voordelen van mediteren optimaal te ervaren.

Ook wanneer je misschien maar tien minuten per dag vrij kunt maken, kan meditatie je al ontzettend goed helpen met het vinden van meer rust en focus.

 

Heb jij de voordelen van mediteren al ontdekt? En heb je misschien goede tips om het maximale uit je meditatie te halen? Laat het me hieronder weten in een reactie 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter