Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 sep 2017

Top 3 eco en duurzame yogakleding merken

/
Geplaatst door
/
Comments3

Dit is een gastblog van Rosa van Yogakledingonline.nl.

Via de mail krijgen we de laatste tijd veel vragen over eco en duurzame Yogakleding. Yoga draait niet om mode, maar er is niets mis met kleding dragen waarin je je goed voelt en die je motiveert om op de mat te gaan staan. 

Daarbij vinden wij het (net als veel andere Yogi’s) wel belangrijk dat de kleren op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd worden, zonder schade aan te brengen aan de planeet.

Daarom hebben we Yogakleding expert Rosa gevraagd om een blog te schrijven met haar beste tips, merken en adviezen over eco en duurzame Yogakleding.


Een paar keer per jaar mag ik één van de leukste dingen doen die bij het runnen van een webshop horen: nieuwe collectie inkopen! Ik weet het… de yogamat is geen catwalk, maar ik vind het heerlijk om me te storten op de nieuwste yoga fashion. Ook is het heel leuk om de gezichten achter de yogakleding merken weer te zien en bij te praten.

Soms is het ook een flinke uitdaging: hoeveel gaan we inkopen, wat zullen de kledingwensen van de yogi’s en yogini’s zijn, is de kleur het komend seizoen paars of blauw? Het is elke keer weer een beetje ‘gokken’. En als je, zoals ik, gek bent op fashion en op yoga, dan vind je natuurlijk alles leuk wat je tegen komt tijdens het inkoopseizoen en dus zul je soms lastige beslissingen moeten nemen.

De afgelopen 5 jaar heb ik geleerd om bij dit zakelijke onderdeel van mijn job, meer mijn gevoel te volgen en niet alleen maar te varen op rekensommen. Bovendien heb ik inmiddels goede banden opgebouwd met de merken en denken ze mee met het samenstellen van de collectie voor Yogakledingonline.nl. Ook de feedback van onze klanten is een aanwinst voor het maken van de juiste inkoopkeuzes.

eco en duurzame yogakleding merken top 3

Top 3 eco en duurzame Yogakleding merken

Graag vertel ik je meer over mijn Top 3 favoriete eco en duurzame Yogakleding merken. Deze yoga merken hebben een mooi verhaal en elk seizoen weer een prachtige collectie. De designers zijn allemaal grote Yoga liefhebbers. Yoga is hun inspiratie bron, hun creatieve vibe, een ‘way of life’. Ecologisch, biologisch, fair en duurzaam zijn voor deze merken de belangrijkste speerpunten.

Urban Goddess Yogakleding

Dit merk staat ook dit jaar met stip op nummer 1: Urban Goddess Yogakleding. Ik weet nog goed dat ik 4 jaar geleden Marlene Smits uit Amsterdam ontmoette. Ze had al vele jaren ervaring in de Yoga Fashion, en nog meer ervaring als Yoga en Meditation Teacher. Haar droom was het opzetten van een eigen Yogakleding label. Toen ik haar eerste top in mijn handen had, wist ik gelijk: dit is super! Stoere ontwerpen en prachtige kwaliteit katoen. GOTS katoen op precies te zijn.

Global Organic Textile Standard is ontwikkeld om bio-katoen verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk. Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van schadelijke chemicaliën en de fabrieken zijn verplicht om een duurzaam afvalwatersysteem te hebben. GOTS stelt ook criteria aan arbeidsomstandigheden, die gebaseerd zijn op de normen van de International Labour Organization.

Ook over de grens is het Urban Goddess razend populair: van Duitsland tot Dubai. Ondanks de groei is Marlene nog steeds ‘gewoon’ Marlene: lief, gepassioneerd en aandachtig. Ik ben heel blij en trots met dit merk in onze yogashop.

urban-goddess-yogakleding

Armedangels Fair Fashion

In 2008 is het merk Armedangels opgericht. Het begon allemaal in Duitsland als een kledingmerk dat Fair Fashion op een stoere en opvallende manier op de kaart wilde zetten. Met hun slogan ‘Fairness is never out of Fashion’ maakten ze direct een duidelijk statement. Armedangels is heel transparant over het gehele productieproces.

In 2015 lanceerden zij naast hun fashionlijn, hun eerste Yogakleding items. Heerlijke yogabroeken, leggings en tops van organisch katoen. De complete collectie varieert van stijlvolle basics, printed jurkjes tot stoere shirts met prints. En niet alleen voor dames: ook voor heren is er een uitgebreide keuze. In onze webshop vind je dan ook organic yogakleding voor mannen van Armedangels.

De stoffen die gebruikt worden, zijn 100% biologisch, ecologisch of gerecylced katoen, wol en tencel. Armedangels kleding is GOTS, Fairwear en Fairtrade gecertificeerd. Als ‘Social Fashion Company’ blinken ze niet alleen uit in hun krachtige statements, maar ook in het in beeld brengen van de mensen die het katoen plukken en de kledingstukken maken.

Ze benaderen alles open en eerlijk, net als de vlotte en enthousiaste vertegenwoordigster Janice. Met haar stellen we 4x per jaar de collectie samen onder het genot van heel veel thee.

armedangels-kleding

Asquith Yogawear

Alice, de oprichtster van Asquith Yogawear, is een hele hartelijke dame uit Londen met een enorme interesse voor iedereen die ze ontmoet. Twee keer paar jaar vliegt ze naar Amsterdam om haar nieuwe collectie te showen. Na het samenstellen van de collectie gaan we samen altijd een hapje eten. Met deze Lady kun je je de hele dag vermaken!

Haar creativiteit en gevoel voor mode heeft ze niet van een vreemde. Haar overgrootmoeder, oma en moeder ontwierpen ook kleding. Van hen leerde ze het vak en door een grote liefde voor Yoga werd het merk ‘Asquith Yoga & Loungewear’ in 2002 geboren.

Ik kan het merk het beste omschrijven als vrouwelijk, comfortabel en functioneel. Kleding voor ‘every day, every where’ voor de moderne, verantwoorde yoga-ladies. Asquith kleding is heerlijk om te dragen als Yoga outfit, maar je kunt het ook heel goed mixen met je casual garderobe.

De kleding van Asquith is milieuvriendelijk geproduceerd en er wordt een No Childlabour policy gehanteerd. Ze gebruiken organisch katoen (GOTS) en bamboe. Bamboe kleding is een stof die als groot voordeel heeft dat het warm houdt wanneer het kouder is, en juist koelt wanneer het warmer is. Bovendien is het super zacht (het is zo jammer dat je dit niet digitaal kunt voelen in de webshop ;-)!)

asquith-yogawear

Just another day at the office in Polsbroek

Ongeveer 4/5 maanden na de inkoop komt de collectie binnen in ons magazijn. Op kantoor in Polsbroek zijn we een paar weken daarvoor allemaal druk bezig geweest met het invoeren van de collectie in het systeem, de foto’s, de voorraad, de maattabellen, specificaties, techniek en teksten. Op het moment dat al die dozen binnen komen, ben ik altijd wat nerveus. Want wat als ik de plank volledig mis sla?

De meiden leggen alles netjes gesorteerd in het magazijn. Alle stellingen zijn weer bomvol. De nieuwsbrieven en berichten op social media omtrent de nieuwe collectie gaan eruit, spannend! En als je dan ziet dat de eerste items van de nieuwe collectie in de inpakruimte de doosjes in gaan, dan haal ik diep adem en vieren we dat op kantoor.

Daarna bel ik gelijk Marlene, Alice en Janice. En aan de andere kant van de telefoon luidt het ‘Oh fantastisch meis!’, ‘Fabulous dear’ en ‘Super’! En dan is het seizoen begonnen 🙂

Yoga en Commercie, gaat dat samen?

Onlangs kregen we wat commentaar/feedback op Facebook over het feit dat wij een commercieel bedrijf zijn binnen de yogabranche. Het gesprek ging over het feit dat wij als shop onder andere social media gebruiken om te verkopen. En dat zou niet stroken met het gedachtegoed van Yoga. Ik ben toen goed bij mijzelf te rade gegaan of yoga(fashion) en commercie hand in hand kunnen gaan. Voor mij is het antwoord: ja! En ik leg graag uit waarom.

Het zou mijn inziens heel normaal moeten zijn dat we kleding produceren die de planeet zo min mogelijk belast en iedereen, van begin- tot eindproducent en -verkoper een eerlijke opbrengst ontvangt. En dat daarnaast de verkoopprijzen zo schappelijk mogelijk blijven. Je zou de uitzondering moeten zijn als je kleding op een verkeerde wijze produceert.

Ik hoop dat er over een paar jaar een dag komt dat eco, fair en duurzame kleding niets bijzonders is, maar de nieuwe standaard. En als ik daar met mijn online yogawinkel een bijdrage aan kan leveren, dan doe ik dat heel graag. Wij gebruiken dus yogakledingonline.nl en social media als platform om Fair Fashion te promoten. Noem het commercie of noem het enthousiasme. Ons doel is het vergroten van het bereik en vooral het bewustzijn over eerlijke fashion.

 

Ken jij nog een gaaf eco yogamerk die je graag terug zou willen zien in onze online yogawinkel? Laat gerust een berichtje achter, alle tips zijn welkom! Dankjewel! Namaste, Rosa

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

3 Responses

  1. Hoi Rosa, leuk artikel! Dank je. Heb je er wel eens aan gedacht om Manduka clothes in de collectie te nemen? Of is dat niet echt een fairtrade en biologisch merk? fflippa K is een vooruitstrevend modemerk op het gebied van duurzame fashion en zij hebben een mooie collectie yoga kleding.
    Keep up the good work!

Laat een reactie achter