Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 jun 2021

Oxytocine – een uitgebreide uitleg over het liefdeshormoon!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Oxytocine is een hormoon waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Toch ben ik er vrij zeker van dat je de effecten ervan al veelvuldig ervaren hebt in je leven.

Sinds mijn zwangerschap, en nu als moeder zijnde, ben ik me veel bewuster geworden van het effect van hormonen. Daarbij is oxytocine een van de fijnste hormonen, deze wordt namelijk ook wel het liefdeshormoon of knuffelhormoon genoemd.

In deze blog vertel ik je meer over dit hormoon en kom je onder andere iets te weten over:

  • Wat oxytocine precies is
  • Wat het hormoon voor functie heeft in je lichaam
  • Tekenen van oxytocinetekort
  • Hoe je het kunt stimuleren

En nog veel meer!

oxytocine

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke functie heeft in menselijke verbinding. Het speelt een grote rol bij de reproductie, bij de bevalling en bij borstvoeding.

Het zorgt voor een goede verbinding tussen moeder (maar ook vader!) en kind. Maar het hormoon zorgt ook voor een fijne verbinding tussen twee volwassenen.

Oxytocine is betrokken bij gevoelens van vertrouwen en het draagt bij aan het verminderen van angst.

Het werkt als een positieve spiraal, meer oxytocine maakt je socialer waardoor je weer meer positieve verbindingen aangaat en dus nog meer van het hormoon aanmaakt.

Dit hormoon wordt met goeden reden ook wel het liefdeshormoon of knuffelhormoon genoemd ;).

Wat doet oxytocine in ons lichaam?

Oxytocine komt van nature voor in ons lichaam. Het wordt geproduceerd in de hersenen door de hypothalamus en vervolgens getransporteerd naar en afgegeven door de hypofyse. Het hormoon werkt als een neurotransmitter (oftewel het heeft communicatie functie in de hersenen) en het komt als hormoon via het bloed in ons lichaam terecht.

Oxytocine zorgt ervoor dat het sympathische zenuwstelsel geremd kan worden en je dus beter kunt ontspannen en beter om kunt gaan met stress.

Hoe herken je een oxytocine tekort?

Als je een oxytocine tekort hebt of hier resistent voor bent dan kan dit zich uiten op verschillende manieren.

Je hebt bijvoorbeeld weinig vertrouwen in jezelf of anderen, een slechte band met je ouders, je hebt een laag libido, je bent depressief of je ervaart veel angst.

Ook het chronisch vermoeidheidssyndroom, MS, parkinson en fybromyalgie kunnen een link hebben met een oxytocine tekort.

Mocht je trouwens veel last hebben van vermoeidheid kan ik je de Youtube Yogales van hieronder zeker aanraden!

Hoe kun je oxytocine zelf stimuleren?

Je hebt zelf vaak veel meer invloed op je hormonen dan je misschien in eerste instantie denkt! De manier waarop je leeft, eet, slaapt, beweegt etc. heeft allemaal impact op je hormonen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je oxytocinelevels een boost te geven. Bijvoorbeeld:

1. Knuffelen

Hoe kon het ook anders, het heet immers het ‘knuffelhormoon’. Een goede knuffel van tenminste 10 seconde zorgt ervoor dat oxytocine wordt aangemaakt in je lichaam.

2. Oogcontact maken

Mocht knuffelen nou op dit moment geen optie zijn (corona…) dan kun je ook diep in iemand anders ogen staren. Ook dit zorgt voor een verhoogde oxytocine productie.

3. Dorst krijgen

Klinkt misschien gek, maar als je wat minder vaak drinkt (en meer drinkt in 1 keer zodat je wel genoeg drinkt), dan zijn er momenten waarop je écht dorst hebt. En dorst zorgt weer voor een verhoogde oxytocine productie.

Dit heeft van nature een functie, dat je terug kunt leiden naar het dierenrijk.

Wanneer dieren afhankelijk zijn van een waterplas (en dus dorst hebben!) dan kunnen een roofdier en zijn prooi zij aan zij drinken bij een waterplas zonder dat het roofdier in de aanval gaat.

Vanwege de oxytocine is er minder agressie en meer ontspanning.

4. Compassie meditatie

Door te oefenen in liefdevolle aandacht voor jezelf en anderen vergroot je de positieve verbinding tussen jou en anderen. Empathie verhoogt ook het niveau van het hormoon ook.

5. Eet samen en deel je eten

Een onderzoek uit 2014 laat zien dat Chimpansees die voedsel delen ook verhoogde levels van oxytocine laten zien. Dit geeft geen garantie natuurlijk dat dit bij mensen ook precies hetzelfde werkt (Joey doesn’t share food ;)) maargoed, op een fijne manier samen eten met anderen zorgt natuurlijk wel voor verbinding!

6. Aai een dier

Als er geen mensen in de buurt zijn om te knuffelen kun je ook je hond, kat, hamster, paard (you name it) knuffelen. Ook dat zorgt voor de aanmaak van het hormoon!

7. Yoga

Natuurlijk, last but not least. De oplossing voor alles ;). Ook yoga kan zorgen voor verhoogde oxytocine levels. Yoga betekent immers verbinding!


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter