Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 mrt 2018

Een interview met.. Yogadocente Merel Lieverse!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een interview met….. Gastblogger voor Happy with Yoga en Yogadocente Merel Lieverse!

Happy with Yoga is een platform voor en door Yogi’s. Yoga kent vele verschillende vormen en om alle filosofie te bestuderen uit de oude Yoga teksten heb je wel 10 levens nodig. Daarom is het altijd leuk om een kijkje achter de schermen te nemen bij verschillende Yogadocenten.

In dit interview is Merel aan de beurt. Hieronder lees je onder andere wat Yoga voor haar betekent, hoe haar practice er uit ziet en hoe ze Yoga meeneemt in haar dagelijkse leven!

Ben je er klaar voor? Here we go!

Interview met merel lieverse

Zou je jezelf kunnen introduceren?

Hi! Ik ben Merel, behoor sinds kort tot de 30-ers club, maar vooral Yoga en Mindfulness fan die jou graag inspireert en motiveert om jouw wereld te transformeren in een speelterrein!

Hoe ben je in aanraking gekomen met Yoga?

Als puber ging ik mee met mijn moeder naar mijn eerste Yogales. Hier bracht ik de gemiddelde leeftijd enorm omlaag kan ik je vertellen. Ik was dan ook niet gelijk onder de indruk.

Toen ik wat ouder werd ontdekte ik Yoga en pilates opnieuw bij de sportschool. Maar ik was echt helemaal hooked toen ik bij een Yogaschool terecht kwam en vervolgens niet meer zonder kon.

Wat is je favoriete Yogastijl en waarom?

Zoals het weer ben ik hier lekker wisselvallig in. Al moet ik zeggen dat ik toch al een hele tijd fan ben van Iyengar Yoga. Deze vorm van Yoga en onze pittige spaanse Yogalerares hebben mijn houdingen naar een next level gebracht. Love it!

Daarnaast ben ik ook enorm fan van Restorative en Yin Yoga. Heerlijk om rust in te vinden!

Wanneer en waarom heb je besloten om Yogadocente te worden?

Twee jaar geleden kwam ik voor het eerst op het idee om Yogadocente te worden. Ik was toen volop bezig met mijn eigen practice en wilde graag meer. Meer kennis over de Yoga filosofie en meer achtergrondinformatie over de Yoga houdingen. Kortom: “Kom maar op met die yogi lifestyle!”

Daarnaast vind ik het heerlijk om mijn kennis en lifestyle met jullie te delen! Graag inspireer en motiveer ik je zodat jij ook het beste uit jezelf kan halen.

Welke advies zou je een jongere versie van jezelf willen geven?

Tijdens een Yogales ontdekte ik het beste advies ever (voor mij dan). Namelijk: “Ga in je practice tot 80% van je kunnen”.

Voor mij als prestatie-addict die het niet leuk vind om te falen, klonk dit als muziek in de oren. 80% voelde niet als de lat te hoog leggen en bood mij genoeg ruimte om rust te vinden in de houdingen. Easy peasy!

Ook ben ik erachter gekomen dat je deze 80% regel zelfs kan uitbreiden tot hardlopen, hoeveel je eet en hoeveel effort je ergens in stopt. Dus ook voor op je werk! Om zo die ultieme balans op te zoeken.

Lang verhaal kort… Mijn jongere versie, onderdeel van de applaus/prestatie generatie, zou ik willen adviseren om de 80% regel wat vaker toe te passen én vooral te genieten!

Hoe ziet je practice er uit? (Welke stijl, hoe lang, hoe vaak, waar focus je op etc.)

Het liefst doe ik elke dag Yoga, maar in de realiteit sta ik minimaal 5 dagen per week op de mat. Mijn practise varieert dan van 30 min tot anderhalf uur, net waar ik zin in heb of aan welke les ik mee doe. Hierbij wissel ik Iyengar, Yin, Restorative en Hatha Yoga af.

Wanneer ik zelf aan de slag ga start ik meestal met een korte meditatie en begin dan vervolgens aan een serie houdingen waar ik op dat moment behoefte aan heb.

Hierbij zijn achteroverbuigingen en heupopeners mijn favoriet. Óf ik ben voorbereidende oefeningen aan het doen voor een nieuwe uitdagende houding, zoals de handstand bijvoorbeeld.

Tip: Savasana met een full bodyscan is goddelijk!

Merel Booghouding

Hoe motiveer je jezelf als je geen zin hebt om je practice te doen?

Dit klinkt misschien heel voorbeeldig, maar dit komt serieus bijna nooit voor. Ik weet namelijk dat ik nóóit spijt krijg van een Yogales en ik er altijd beter vandaan kom dan hoe ik er naar toe ging.

Tip: Kies een Yogastyle dit op dat moment bij je past. Ben je moe of druk in je hoofd? Kies dan voor een heerlijke Restorative of Yin Yoga les.

Zou je in een paar zinnen kunnen samenvatten wat Yoga voor jou betekent?

Heel cheesy betekent het simpelweg “liefde”! Voor mij is het een lifestyle geworden die leidt naar veel happiness.

Nieuwsgierig? Ik heb mij laten inspireren door het achtvoudige pad van Patanjali, een stapel boeken zoals “Het boek van vreugde” van de Dalai Lama, cursussen zoals Mindfulness Based Stress Reduction en ga zo maar door.

Welk advies heb je voor beginnende Yogi’s?

Mijn eerste advies: Explore! Go-for-it met een open blik en ontdek wat bij je past. Zoek goede Yogadocenten, probeer verschillende Yoga vormen, lees wat hier en daar, en probeer eens een workshop of cursus uit.

Mijn tweede advies: Enjoy the ride! Eenmaal gevonden wat je leuk vind? Geniet dan vooral van alles wat je onderweg tegenkomt. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Uiteindelijk zul je merken dat je groeit op en naast de mat!

Hoe beoefen je Yoga van de mat af?

Eenmaal van de mat af ben ik mij steeds bewuster aan het worden van wat voor type leven je leidt. Let bijvoorbeeld maar eens op hoeveel afval je elke week weggooit, wat je allemaal eet, hoeveel wijntjes je drinkt, etc.

Daarnaast wil ik graag wat terug doen voor de maatschappij. Tip: Best feeling ever! Zo ben ik onlangs gestart met vrijwilligerswerk bij Big Brother Big Sister en laat ik af en toe een hondje van het asiel uit.

Ook vind ik het heel belangrijk om tijd vrij te maken voor vrienden en familie. Kortom: Geef aandacht aan wat je lief hebt 😉

Wat is je favoriete Yoga quote?

“Yoga is the journey of the self, through the self, to the self” – The Bhagavad Gita

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter