Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 mei 2016

Waarom zoek je weerstand in Yoga houdingen op?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Weerstand in Yoga, vaak kom je dit tegen als je op de Yoga mat staat. Mij wordt weleens deze vraag gesteld: ‘Weet je toevallig Yoga oefeningen voor weerstand? Dit vind ik altijd een interessante vraag.

Mensen kijken dan vaak wat vreemd op als ik als antwoord geef dat ze zich dan waarschijnlijk niet genoeg uitgedaagd hebben in hun eigen practice.

In dit blog zal ik mijn antwoord eens uitgebreid voor je uitleggen. Daarbij ga ik je vertellen waarom er eigenlijk altijd weerstand in Yoga houdingen te vinden is.

weerstand in yoga

Waarom je weerstand in Yoga houdingen wilt.

Weerstand in Yoga houdingen wil je eigenlijk altijd. Op het moment dat je weerstand opzoekt in Yoga houdingen, zorgt dat uiteindelijk voor ruimte en groei.

Je stapt hiermee als het ware net uit je comfort zone. Het kleine grijze gebied net buiten je comfort zone is waar je wilt zijn. Dit is waar je weerstand voelt, maar geen grote ongemakken of stekende pijnen.

Hierdoor ontwikkel je jezelf op de Yoga mat en neemt deze ontwikkeling ook mee in je dagelijkse leven. Super tof… toch?

Het klinkt allemaal heel mooi. En de ontwikkeling die je hierbij iedere keer weer doormaakt naar de beste versie van jezelf is ook geweldig.

Maar het bewust opzoeken van die weerstand voelt vaak niet heel erg prettig. Het kan je in het begin zelfs een beetje frustreren en/of beangstigen.

Om te groeien wil je dus comfortabel worden met het niet comfortabel voelen.

Dus… Hoe doe je dat?

Verschillende soorten weerstand in Yoga houdingen.

Ten eerste is het sowieso eens goed om het begrip weerstand onder de loep te nemen. Wat is weerstand in Yoga houdingen eigenlijk?

Weerstand in Yoga houdingen kan heel veel omvatten. Om je iets duidelijker te maken van er eigenlijk bedoeld wordt met weerstand in Yoga houdingen, zal ik je uitleggen in welke categorieën je weerstand kunt onderbrengen.

Het voelen van weerstand geeft je vaak wat ongemakken, waardoor je geneigd bent uit de Asana te komen. En het kan ook plotseling emoties bij je oproepen.

De verschillende soorten weerstand kunnen er toe leiden dat je je wilt verzetten. Je wilt niet langer in de Asana blijven. En dat is natuurlijk eigenlijk heel logisch.

Er zijn een aantal verschillende soorten weerstand die je kunt voelen in een Yoga houding.

Ten eerste kun je denken aan de fysieke weerstand die je voelt. Dit is zeker een weerstand die je tegen kunt komen in je practice. Je voelt bijvoorbeeld wat stijfheid. Je spieren geven simpelweg aan dat er bijna geen ruimte meer is. Er kan een gevoel van verzuring optreden. Je benen of armen kunnen gaan trillen of heel zwaar aan gaan voelen. Allerlei fysieke ongemakken die je voelt en waarbij je de verleiding voelt om uit de Yoga houding te komen.

Daarnaast kun je ook te maken krijgen met psychische weerstand. Dit kan zich uiten in gedachten als: ‘Dit lukt me toch nooit’, ‘Ik sta te trillen dus dat kan nooit goed zijn’ of ‘Hier ben ik niet lenig genoeg voor’. Allemaal mentale weerstand terwijl je in de Yoga houding bent of probeert te komen.

Duizenden gedachten op een dag die ook tijdens je Yoga practice voor afleiding en weerstand kunnen zorgen. Ook bij deze weerstand ga je misschien liever uit de Yoga houding.

Daarbij kun je emotionele weerstand tegenkomen. Bijvoorbeeld bij het beoefenen van veel Yoga heup-openers kan het zomaar zijn dat er plotseling emoties naar boven komen.

Zowel fysieke, mentale en emotionele weerstand kun je dus tegenkomen tijdens het beoefenen van Yoga.

Klinkt minder prettig, of niet?

En dan is het dus de bedoeling dat dit er dus allemaal mag ZIJN en dat je dat ook nog eens op gaat zoeken.

Ik hoor je denken… Hoe dan?

Hoe ga je om met weerstand in Yoga houdingen?

Om weerstand in Yoga houdingen te kunnen herkennen en toe te laten is training nodig. Je wilt net buiten je comfort zone komen, maar niet in het rode gebied ver buiten je comfort zone terecht komen.

Het klinkt misschien heel moeilijk, maar het is zeker niet onmogelijk om direct een goede start hiermee te maken. Want gelukkig is er een super goede tool die je hierbij kan helpen. En het allermooiste van deze tool is dat je deze eigenlijk altijd bij je hebt!

Weet jij ‘m al? Laat dat Yogibrein maar eens kraken…;-)

Ik denk dat het antwoord op deze vraag je echt niet onbekend is.

Want wat kan je in deze gevallen beter helpen dan de Yoga ademhaling? Een ademhaling die je zowel fysieke als mentale ruimte kan geven.

Fysieke ruimte door te ademen naar de weerstand. Natuurlijk kun je bijvoorbeeld niet écht naar je hamstrings ademen, maar door je dit voor te stellen, zul je zeker een verschil merken.

Daarbij stuurt de Yoga ademhaling veel zuurstof richting de spieren en kan dit helpen bij verzuring.

De mentale ruimte kun je bereiken door de focus op de adem. Iedere keer als je merkt dat je je laat leiden door je gedachten, merk je deze vriendelijk op en laat je deze langzaam naar de achtergrond verdwijnen door opnieuw je focus bij de adem te brengen.

Je verplaatst jezelf eigenlijk in de rol van de observeerder van je lichaam en je geest. Eigenlijk leer je jezelf in de rol van observeerder super goed kennen.

Waarom weerstand in Yoga houdingen dus bij iedere Asana mogelijk is.

Misschien kun je nu ook al direct voor jezelf beantwoorden waarom weerstand in Yoga houdingen dus eigenlijk bij iedere Asana mogelijk is.

Of je nu een voor jou uitdagende houding als een Handstand uitvoert, of een voor jou gemakkelijkere houding als bijvoorbeeld een Krijger. Er zijn altijd manieren om de weerstand op te zoeken en te observeren.

Simpelweg voelen. Te ademen naar de weerstand. Je focus bij de adem te houden. En iedere keer als je merkt dat er ruimte in het lichaam komt, iets dieper in de houding te komen.

En als je merkt dat je focus bij de ademhaling blijft, nog iets verder de stilte op te zoeken in plaats van mee te gaan met je gedachten.

Er zijn dus altijd mogelijkheden om in Yoga houdingen weerstand te voelen. Zelfs in Yoga houdingen die je misschien al honderden keren gedaan hebt.

Daarbij is in hele ontspannende Yoga houdingen ook weerstand. Want… waar ben je op dat moment eigenlijk met je focus? Grote kans dat je af en toe met je focus afdwaalt naar je gedachten. En dat is volkomen normaal en oké.

Maar leren omgaan met deze vormen van weerstand gaat je leren om sneller op te merken dat je afgeleid bent. En dat is al een hele mooie grote stap!

Weerstand in Yoga houdingen vs. pijn.

Omgaan met weerstand in Yoga houdingen houdt ook in dat je leert om het verschil te kunnen maken tussen weerstand en pijn.

Binnen je comfort zone blijven zal je groei niet zo snel stimuleren, maar hetzelfde geldt voor het verblijven in het rode gebied ver buiten je comfort zone.

Je kunt dit rode gebied (met bijkomende ‘rode pijn’) fysiek herkennen als een stekende pijn in een bepaald specifiek gebied van het lichaam.

Als je merkt dat je je ademhaling niet meer controleren is dit ook een rood sein.

Kijk in deze gevallen wat je nodig hebt, maar pas de Yoga houding ten aller tijde aan. Kom in dit geval dus uit de Asana, voer een aangepaste versie uit en/of maak gebruik van verschillende hulpmiddelen.

Een mooie vraag die je jezelf kunt stellen om te oefenen met het ontdekken van het grijze gebied net buiten je comfort zone is: ‘Dient dit mij, of doe ik mezelf onnodig geweld aan?’

Met andere woorden: ‘Voel ik weerstand of pijn?’

Succes!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter