Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

10 mei 2022

Een gewoonte van Yoga maken – 13 tips

/
Geplaatst door
/
Comments8

Ik zal je eerlijk bekennen dat ik er lang mee heb geworsteld om een gewoonte van Yoga te maken.

Ik hoorde iedereen praten over hoe geweldig Yoga wel niet was en welke bijzondere voordelen het allemaal had, maar zelf liep ik dit allemaal mis, omdat ik simpelweg niet vaak genoeg op de mat stond.

Begrijp me niet verkeerd, want elke keer dat je de mat op stapt, mag je jezelf een schouderklopje geven en trots op jezelf zijn. Maar het is geen geheim dat wanneer we iets vaker oefenen en meer doen, dat we er beter in worden en ook meer van de voordelen kunnen proeven.

En het is niet anders met Yoga. Je wilt dus eigenlijk zo vaak mogelijk op de mat stappen.

Mij lukte dit de eerste maanden dat in met Yoga begon totaal niet. Mijn eigen leven zat me simpelweg in de weg.

  • Te lang uitslapen.
  • Slechte gewoontes.
  • Geen routine.
  • Niet de juiste kennis.
  • Wisselende motivatie.
  • Weinig energie.
  • Geen tijd.
  • Etc.

En het lijstje gaat zo nog wel even door. En eerlijk gezegd werd ik een beetje moe van mezelf.

Soms had ik een goede periode en deed ik het een tijdje achter elkaar. Maar vervolgens kwam er weer wat tussen en verslapte alles weer en viel ik weer terug in mijn oude gewoontes.

Zo heb ik een tijdje door gerommeld.

Een beetje vergelijkbaar met het ‘Jo-Jo-effect’ wanneer je probeert af te vallen.

Herkenbaar?

Je herkent misschien wel een aantal van deze punten, of je hebt zelf een hele waslijst van dingen waarom het jou niet lukt om van Yoga een gewoonte te maken.

En ik snap dat.

Net als ik zelf, heeft iedereen zijn/haar eigen drukke leven. En er zijn dingen die je dichter naar je doelen toe brengen, en dingen die je er juist verder vanaf brengen.

Balans is de sleutel…

Het gaat om balans.

In de periode van een aantal jaren geleden, waarin het me niet goed lukte om een gewoonte van Yoga te maken, was ik te veel bezig met dingen die me verder van mijn doel (dagelijks Yoga doen) af brachten.

Op een gegeven moment was ik er klaar mee.

Ik besloot toen om me te focussen op de dingen die met dichter bij mijn doel brachten.

Gewoontes, tips en ideeën die me ondersteunden bij het dagelijks beoefenen van Yoga.

Ik hield destijds een dagboek bij (wat overigens één van de tips is) met al mijn experimenten en schreef simpelweg op wat voor mij goed werkte.

Wanneer ik iets nieuws toepaste en merkte dat het hielp om van Yoga een gewoonte te maken, bleef ik dat toepassen, verfijnen en bijhouden.

Na een aantal maanden had ik in plaats van een een hele waslijst met smoesjes om niet op de mat te stappen, een hele lijst met nuttige, praktisch toepasbare tips en manieren en technieken die me hielpen om dagelijks op de mat te stappen.

En deze dingen gebruik ik nu nog steeds.

Ik heb hier zelf ontzettend veel aan gehad.

En omdat één van mijn belangrijkste doelen is om zoveel mogelijk mensen zo vaak mogelijk op de Yogamat te krijgen, wil ik dit ook graag met jou delen.

Hieronder daarom 13 tips die je helpen bij een gewoonte van Yoga maken.

Gewoonte maken van yoga

Wanneer kun je een gewoonte van Yoga maken?

Om Yoga tot een gewoonte te maken, moet je eerst jezelf en Yoga goed leren kennen. Denk daarom goed na over wat er voor jou goed werkt:

Welke Yogastijl of Yogastijlen passen goed bij je?

Ga lekker op verkenningstocht en probeer verschillende Yogastijlen uit. Door verschillende Yogastijlen te ontdekken kom je er vanzelf achter wat je prettig vindt.

Belangrijk is hierbij ook dat je jezelf goed leert kennen. Stel jezelf daarbij de vraag waarom je aan Yoga wilt doen, en hoe je dit zal helpen om een beter mens te worden.

Restorative Yoga of Yoga Nidra vinden veel mensen bijvoorbeeld prettige Yogastijlen. Wanneer je echter het meeste baat hebt bij het opbouwen van fysieke kracht, doe je er verstandig aan om niet alleen ontspannen Yogavormen te beoefenen.

Wees dus eerlijk naar jezelf. Kies niet altijd direct voor Yogastijlen die lekker aanvoelen, maar durf eerlijk naar jezelf te kijken en beoefen (ook) Yogastijlen die je een beter en sterker mens zullen maken. Kies dus niet altijd makkelijkste weg 😉

Denk na over het tijdstip van je practice

Een gewoonte maken van Yoga kan alleen wanneer je goed nadenkt over het tijdstip en de locatie van je practice.

Voor sommige mensen werkt het goed om de dag te beginnen met Yoga. Andere mensen sluiten een dag liever af met een lekkere practice.

Het tijdstip waarop je het liefst met Yoga bezig bent is totaal persoonlijk, en soms ook afhankelijk van de Yogavorm die je beoefent. Daarnaast dien je vaak rekening te houden met de rest van je dagelijks leven, zoals een gezin of werk.

Denk goed na over het tijdstip dat goed bij je eigen ritme en je Yogastijl past.

Kom je er niet uit?

Probeer dan in eerste instantie je practice in de ochtend te doen.

Wanneer we onze dag starten en ons storten op ons dagelijks leven, kan de verleiding groot zijn om je practice “een keertje over te slaan“.

Het risico is hierbij heel groot dat het niet bij een keertje zal blijven, en voor je het weet ben je de routine in je practices kwijt.

Vraag je af waar je het liefst je practice doet

Een rustige omgeving waar je je even helemaal op jezelf kunt richten, is essentieel wanneer je regelmatig met Yoga bezig bent. Zorg er dan ook voor dat je voor jezelf een plekje inricht waar je lekker aan jezelf kunt werken.

Maak een plekje vrij in huis waar je aan Yoga doet, of kies voor een Yogastudio waar de sfeer goed bij je past.

Welke problemen kun je tegenkomen wanneer je vaker gaat practicen?

Wanneer je vaker gaat practicen, zul je misschien ook een paar problemen tegenkomen. Om daar alvast op voorbereid te zijn en ze op te lossen, zet ik ze graag op een rijtje:

De lestijden van je Yogastudio en je eigen agenda

Hoe vaker je wilt practicen, hoe lastiger de puzzel van de Yogastudio en je eigen agenda zal passen. Zeker wanneer je een beter beeld krijgt van de Yogastijlen en tijdstippen waarop je graag practiced, wordt het lastiger om aansluiting te vinden bij een Yogaschool.

Je reistijd gaat steeds verder oplopen

Wanneer je vaker in de week met Yoga aan de slag gaat, kan de reistijd steeds verder gaan oplopen. De Yogaschool om de hoek is tenslotte niet altijd de Yogaschool die het best bij je past.

Het kan een stuk lastiger zijn om totale ontspanning te vinden wanneer je eerst bent blootgesteld aan alle prikkels van de wereld om ons heen.

De kosten lopen steeds verder op

Afhankelijk van de abonnementsvorm van je Yogaschool, is de kans aanwezig dat je steeds meer betaalt naar mate je meer wilt practicen. Het kan daardoor erg prijzig worden om je verder in Yoga te verdiepen.

Een gewoonte van Yoga maken – 13 tips

#1 – Doe oefeningen die je leuk vindt

We doen niet graag dingen die we niet leuk vinden. Op de mat stappen wordt veel lastiger wanneer je oefeningen moet gaan doen waar je heel erg tegenop ziet.

Zorg daarom dat je practice voor een groot gedeelte bestaat uit oefeningen waar je plezier in hebt.

Maak je practice vervolgens compleet met oefeningen die je misschien ietsje minder leuk vindt, maar volgens jou wel noodzakelijk zijn.

#2 – Doe het met vrienden

Wanneer je een buddy hebt waarmee je samen oefent en ervaringen kunt delen, hou je elkaar scherp, gefocust en committed.

Als je een keer geen zin hebt, is er je buddy die je oppept om toch de mat op te stappen en wat oefeningen te doen. Of hij/zij sleurt je mee naar de les. 😉

Bovendien kun je elkaar feedback geven, observeren, assisteren, experimenteren met nieuwe uitdagende houdingen.

Mel en ik doen dit constant, waardoor onze leercurve vaak veel sneller is dan wanneer we alleen zouden oefenen.

#3 – Verdiep je kennis

Hoe meer je over Yoga weet, des te meer je realiseert hoe veel je eigenlijk niet weet. Vroeger wilde ik altijd alles over een onderwerp weten. Maar bij Yoga heb ik moeten accepteren dat ik nooit alles te weten zal komen.

Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant is het juist ook leuk dat er altijd iets nieuws te leren valt.

En ik ben ervan overtuigd dat wij mensen dingen beter volhouden wanneer we nieuwe dingen blijven leren. Het houdt onze Yogapractive, fris, uitdagend, experimenteel en leuk.

Blijf dus constant je kennis verdiepen. Onderzoek nieuwe houdingen en technieken via YouTube, online cursussen of ga regelmatig naar een nieuwe workshop. Ik ging in die periode bijna elke maand wel naar een nieuwe workshop, en ik vind het nog steeds heel leuk om lessen en workshops van andere docenten te volgen om nieuwe dingen te leren.

Deel je ervaringen met mensen die dezelfde cursussen of workshops volgen. Zo kun je elkaar inspireren en raak je meer en meer besmet met het ‘Yoga-virus’.

“The people you surround yourself with influence your behaviors, so choose friends who have healthy habits.” – Dan Buettner

#4 – Maak het een prioriteit

Als je naar jouw mening nog niet vaak genoeg op de mat stapt, dan is jouw prioriteit om op de mat te stappen nog niet hoog genoeg. Andere dingen zijn belangrijker waardoor je niet aan je Yoga practice toe komt.

Analyseer de dingen die je op dagelijkse basis doet en kijk welke prioriteiten je aan je gewoontes geeft. Kijk je ’s avonds twee uur lang naar de tv? Misschien kan je de prioriteit van die activiteit verlagen en de prioriteit van Yoga verhogen.

Wat draagt meer bij aan de kwaliteit van je leven? Die twee uur tv? Of een Yoga practice die bij draagt aan een gezond lichaam, en gezonde geest, focus, balans in je leven en al die andere voordelen die de beoefening van Yoga je geeft?

De keuze is aan jou. Stel je prioriteiten.

“Cultivate only the habits that you are willing should master you.”
– Elbert Hubbard

Een gewoonte van Yoga maken

#5 – Doe het de hele dag door

Ok, ik geef het toe. We hebben allemaal wel eens een dag dat we echt geen tijd hebben om op de mat te stappen.

Maar dat betekent niet dat je niet met Yoga bezig kunt zijn. Het belangrijkste bij een gewoonte maken van Yoga, is dat je er aan denkt en dat je er mee bezig bent, zodat het onderdeel wordt van de neurale paden in je brein.

Als je niet in staat bent om op de mat te stappen, kun je nog steeds je verschillende dingen trainen.

  • Je kunt proberen om af en toe in te checken bij de ademhaling om je aandacht terug te brengen naar het hier en nu.
  • Je kunt de Yoga ademhaling oefenen, wanneer je in de rij staat te wachten.
  • Je kunt de bijvoorbeeld de 3-minuten ademruimte meditatie doen.
  • Je kunt je lichaamshouding verbeteren door je te focussen op de positie van je ruggengraat.

En zo zijn er nog tal van dingen die je de hele dag door kunt oefenen waardoor je toch met Yoga bezig bent.

#6 – Doe het wanneer je eigenlijk te moe bent

De periode waarin het me niet lukte om vaak op de mat te stappen en een gewoonte van Yoga te maken, ging vaak gepaard met vermoeidheid.

Als te moe was, stapte ik vaak niet op de mat. Het kostte me simpelweg te veel kracht.

Maar toen ik meer onderzoek begon te doen naar het creëren van gezonde gewoontes, realiseerde ik me dat vermoeidheid en eigenlijk geen zin hebben, juist een hele grote kans was om mijn gewoontes te trainen.

Wanneer je eigenlijk geen zin hebt, maar er toch in slaagt om op de mat te stappen, kunnen we een mega grote stap zetten naar het integreren van de gewoonte.

Zie het als die extra laatste kilometer die je moet lopen na een rondje hardlopen. Of het gewicht dat je die ene extra keer op tilt. Juist die laatste loodjes zijn het moeilijkste, maar trainen onze spieren en discipline het meeste.

De beste manier om je discipline te trainen en gewoontes te integreren is door Yoga te doen wanneer je er eigenlijk geen zin in hebt.

Wanneer je hier in slaagt, wordt op de mat stappen op ‘normale dagen’ een eitje.

#7 – Houd een dagboek bij

In de intro van deze blog heb ik al aangegeven dat ik destijds een dagboek bijhield. En ik doe dit nog steeds.

In je dagboek kun je sparren met jezelf. Je kan je progressie bijhouden. Dingen opschrijven die voor jou goed werken. Dingen die niet werken. En proberen te verklaren waarom bepaalde dingen wel of niet werken.

Het is de reflectie op de dingen die je doet en is in mijn ogen ontzettend belangrijk bij een gewoonte maken van Yoga.

#8 – Weet waarom je aan Yoga doet

Dit is in mijn ogen een van de belangrijkste punten om rekening mee te houden als je een gewoonte van Yoga wilt maken.

Ik kom veel mensen die aan Yoga doen omdat ze hebben gehoord dat het goed voor ze is. En dat is prima.

Maar als je een tijdje bezig bent met Yoga, wil je motivatie baseren op je eigen ervaringen toch?

Ik zie geen reden om Yoga te beoefenen als je van iemand anders hoort dat het goed voor je is, maar dit zelf niet ervaart.

Als je reeds een tijdje bezig bent met Yoga, weet dan waarom jij steeds weer die mat op stapt. Wat brengt Yoga jou? Wat is de achterliggende motivatie? Waarom is het het waard om op de mat te stappen in plaats van lekker onderuit te zakken op de bank voor de tv?

Leuk dat iemand anders zegt dat Yoga goed voor je is en dat het veel voordelen heeft, maar welke van die voordelen ervaar jij echt zelf?

Probeer te voelen tijdens en na je practice.

  • Wat doet een Yogasessie met je lichaam en geest?
  • Wat geeft het je?
  • Wat brengt het je?

Wees hier kristalhelder in.

Wanneer je dit goed en duidelijk voor ogen hebt, kan ik je verzekeren dat je nauwelijks meer moeite hebt om op de mat te stappen.

Je hebt namelijk een belangrijke drijfveer.

#9 – Weet wat je gaat doen

Ok, ik snap dat je niet elke dag tijd, zin, geld hebt om naar een Yogastudio te gaan. en dat hoeft ook niet. Je kunt lekker thuis aan de slag.

Rol je matje uit in de woonkamer en ga aan de slag.

Maar dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je moet doen. En dit is een groot obstakel voor veel mensen. Ze willen wel, maar ze weten niet precies wat ze moeten doen.

Gelukkig leven we in de tijd van het internet en kun je gewoon online Yoga volgen. Losse YouTube video’s, of een online cursus als je echt serieus aan bepaalde dingen wilt werken.

Er zijn genoeg mogelijkheden, dus niet weten wat je moet doen is geen excuus meer.

Daarnaast kun je natuurlijk ook weer workshops volgen die je in de goede richting helpen.

#10 – Doe Yoga meteen in de ochtend

Deze tip is niet voor iedereen mogelijk, maar als je de mogelijkheid hebt, doe dan je Yogapractice vroeg in de ochtend.

In de ochtend is je hoofd nog leeg en kalm, zijn er minder afleidingen die practice kunnen verstoren en daarnaast neem je de effecten van je practice mee de dag in.

En doordat je je practice ’s ochtends al gedaan hebt, kan niemand je dat meer afnemen. Als je gebeld wordt door een vriend of vriendin, of je moet overwerken of er komen andere dingen tussen, gaat dit niet ten koste van je practice. Omdat je het een prioriteit hebt gemaakt door Yoga meteen in de ochtend te doen.

En lees deze blog even door als je moeite hebt om vroeg uit bed te komen.

#11 – Onderbreek de gewoonte niet

Wanneer je er in slaagt om een aantal dagen achter elkaar op de mat te stappen, probeer dan om deze ‘streak’ niet te doorbreken.

Hoe langer de reeks wordt, hoe meer je er voor wilt zorgen dat je deze reeks niet onderbreekt. Dit is iets wat ingebakken zit in ons brein. We willen de reeks niet doorbreken en stappen daarom steeds makkelijker dagelijks op de mat.

Maak hier gebruik van. Houd de reeks waarmee je bezig bent bij, en probeer hem niet te onderbreken.

“Habit is a cable; we weave a thread each day, and at last we cannot break it.”
– Horace Mann

#12 – Kom opdagen

We hebben allemaal dagen waarop we geen zin hebben om op de mat te stappen. Als je zo’n dag hebt, dan is komen opdagen eigenlijk het enige wat je hoeft te doen.

Rol je mat uit en ga er op staan. Als je dat doet heb je 50 procent van het werk al gedaan. Je zal merken dat wanneer je op je mat gaat staan, je bijna automatisch wat oefeningen gaat doen.

Neem jezelf dus voor om simpelweg op je mat te stappen, zonder verder iets van jezelf te vragen. Ook al doe je vervolgens maar één zonnegroet, heb je toch een mini-practice gedaan en aan je gewoonte gewerkt.

#13 – Creëer een Yoga routine

Een gewoonte of routine bestaat vaak uit meerder onderdelen. Je doet vaak een aantal handelingen voordat je de mat op stapt, en een aantal handelingen als je de mat weer af stapt.

Dit alles bij elkaar is eigenlijk je routine.

Stel je wordt wakker, drinkt een glas water, rolt je mat uit, doet je practice, eet je ontbijt, stapt onder de douche en gaat naar je werk. Dan is dit je hele routine.

En is nuttig om inzicht te krijgen in je hele routine, zodat je hier gebruik van kunt maken en tijd voor kunt inplannen.

Als je geen zin hebt om Yoga te doen, maar op je routine vertrouwd, en gewoon je glas water drinkt en je mat uit rolt, dan is de kans veel groter dat je de routine uiteindelijk gewoon af maakt en toch je practice doet.

Schrijf dus jouw routine uit en blijf die routine volgen. Belangrijk is dat je een aantal ‘makkelijke’ handelingen voor je Yogapractice doet, zodat de routine getriggered wordt.

Deel jouw tips om een gewoonte van Yoga te maken hieronder!

Ik hoop dat mijn tips en ervaringen je op weg helpen om wat vaker op de mat te stappen en een gewoonte van Yoga te maken.

Als je zelf goede aanvullingen en tips hebt die jou helpen om een gewoonte van Yoga ( en/of meditatie ) te maken, deel ze dan hieronder zodat we van elkaar kunnen leren!

Namasté

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

8 Responses

  1. Sinds anderhalf jaar ga ik een keer per week naar yogales. Heel erg fijn en goed! Dat merkte ik wel, alleen al voor het gevoel. Maar de vooruitgang lichamelijk merkte ik pas na een jaar ongeveer. Sinds twee weken doe ik nu elke dag thuis yoga, en wat denk je…. (Haha) ik merk nu al veel meer verbetering dan in een anderlf jaar een keer per week. NB: ik had niet zonder de lessen gekund en ik volg de lessen nog steeds. Daarnaast lees ik veel over yoga en kijk veel instructifilmojes op You tube. Daarom ben ik ook heel blij met de tips en filmpjes van Happy with Yoga!

    1. Rolf

      Super om te horen Joan! De combi van lessen volgen en thuis oefenen is inderdaad heel goed! Vaak wil je wel dagelijks met Yoga bezig zijn, maar omwille van tijd en kosten is het vaak moeilijk om elke dag naar een les toe te gaan. Daarom is het vaak een heel goed idee om een of twee lesjes te volgen en de rest van de dagen lekker thuis te oefenen! Goed om te horen dat je er zoveel baat bij hebt! 🙂

  2. Sofia

    Ik heb het geluk gehad om lang geleden twee jaar yoga lessen te volgen samen met mijn ouders. Ik vond het altijd fijn om te gaan. Ik was toen 13, 14, 15 jaar en super lenig nog op die leeftijd dus ik was ook erg goed in het aannemen van alle houdingen. Toen we ermee ophielden, ben ik het steeds blijven missen, maar ik bleef me voornemen om ooit opnieuw te beginnen. Het kwam er echter nooit van. Druk druk druk, te weinig centen voor weer les te volgen, excuses genoeg. Totdat mijn fysieke toestand een ramp werd. Fibromyalgie, overgewicht, stijve pijnlijke spieren,… ik raakte alsmaar beperkter in de bewegingen die ik nog kon uitvoeren en uiteindelijk had ik enkel nog genoeg energie om te gaan werken, de minimale huishoudelijke taken te doen en uitgeput in bed te vallen. Ik wilde zo niet verder en ik wist al veel langer dat yoga de uitweg was uit de impasse waarin verzeild was geraakt. Ipv nog wat mooie kleren of juwelen of gadgets voor Kerst te vragen, vroeg ik om een yogaboek. Ik kende de basis nog wel van vroeger: de ademhaling, de manier waarop je tewerk gaat bij yoga, maar veel asana’s was ik vergeten. Ik had dus wel een geheugensteuntje nodig om weer te starten. Na één enkele sessie voelde ik een enorm verschil. En meer motivatie had ik niet nodig. Ik sta alleen dagelijks op de mat omdat ik weet hoe slecht ik me voel als ik het niet doe. Op slechte dagen zijn het misschien wel wat minder oefeningen dan op goede dagen, maar ik sla geen dag over. Ik heb de pest in als ik bvb door een bezoeker die te lang blijft plakken van de mat wordt gehouden. In de ochtend lukt het gewoon niet, maar van 21u tot 23u ‘s avonds mag de wereld vergaan, maar je zult mij nog steeds op mijn mat vinden. Ik wil gewoon geen dag zonder yoga meer. Het geeft me de kracht en energie terug die jarenlang ontbraken in mijn leven. Ik begon ook meteen weer af te vallen en als vanzelf ook gezond te eten. Alle doelen die ik jarenlang voor ogen had, maar nooit aan werkte omdat ik moe was, te veel pijn had of zogezegd geen tijd had, worden dankzij yoga weer binnen bereik gebracht. En zelfs als ik al eens een dag denk te willen overslaan omdat ik echt te moe ben, zie ik mijn mat naast mijn bed liggen en dan stap ik er toch weer op. Ik kan er gewoon niet naar kijken zonder eraan te willen beginnen. En zo merkte ik dat ik vanzelf op mijn houding ging letten gedurende de rest van de dag, of dat ik wanneer ik mijn hoofd dreigde te verliezen onder alle stress gewoon vanzelf een ademhalingsoefening begon te doen. Eens je ondervindt hoe weldadig yoga voor je is, kun je toch gewoon geen dag meer skippen? Ofwel soms?

    1. Sven Poldervaart

      Hi Sofia,

      Wow, wat een prachtig verhaal. Wat je verhaal bevestigt is dat Yoga echt een levensstijl is die je helpt om weer in balans te komen. Ontzettend mooi om te lezen wat Yoga je zover allemaal al gebracht heeft, hoe het weer op je pad gekomen is en hoeveel diverse verbeteringen je in je leven erdoor ervaart.

      Dankjewel voor het delen van je mooie verhaal!

    2. Nicky

      Respect ik vind je verhaal inspirerend. Mij lukt het nog niet een routine te krijgen maar heb veel liefde en geluk in yoga gevonden. Met deze tips hierboven en jouw verhaal ga ik er nog meer mijn best voor doen.

  3. Sinds 2 weken sta ik elke dag op de mat.
    Ik heb mijn yoga mat standaard uitgerold liggen op mijn slaapkamer.
    Het zien van de mat maakt dat je er ook op wil.
    Doordat je er verder niets meer voor hoeft te doen, de mat ligt al klaar. Kun je, je oefeningen elk gewenst moment in jou eigen tijd uitvoeren

    1. Stephanie van der Linden

      Hi Kim,
      Wat geweldig dat je nu elke dag op de mat staat!
      Ga vooral zo door.

      Groetjes,
      Stephanie

Laat een reactie achter