Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 nov 2014

Maak jij deze fouten tijdens de Yogales?

/
Geplaatst door
/
Comments2

Veel mensen vinden Yoga raar als net beginnen met het beoefenen van Yoga. Je staat immers niet elke dag in deze soms bijzondere houdingen.

Toch weten we dat deze houdingen en andere Yoga technieken veel voordelen hebben voor zowel lichaam als geest.

Het is soms echter vrij lastig om alle voordelen van Yoga te ervaren. Er zijn zoveel obstakels die ons er van weerhouden om een goede Yogasessie te hebben.

Oude traditionele Yogi’s realiseerden zich dit ook al. Ze schreven zelfs de belangrijkste obstakels op, die je er van weerhouden om een goede Yogi te worden.

Hoewel ik het eigenlijk niet echt fouten wil noemen, heb ik dat in de titel van dit artikel toch gedaan. Het zijn niet zozeer fouten, maar het zijn wel belangrijke dingen om in de gaten te houden, als je jezelf verder wilt ontwikkelen als Yogi.

Aan de andere kant moet je het jezelf ook niet kwalijk nemen als je jezelf op een van onderstaande fouten betrapt. Jij bent ook maar een mens, en je doe je best. Je weet van te voren ook niet precies wat er wel of niet mogelijk is of wat precies de bedoeling is van Yoga.

Zie het als een lange reis. Met ups en downs. Soms gaat het beter, en soms gaat het wat minder. Maar blijf open-minded en blijf je zelf openstellen voor nieuwe ervaringen.

Als je onderstaande ’fouten’ probeert te voorkomen ben je al een heel eind op de goede weg!

fouten

Veel gemaakte ’fouten’ tijdens de Yogales

Je lichaam negeren

Een van de meest voorkomende fouten die beginners, maar zelfs ook gevorderde yogi’s, maken is het negeren van de beperkingen van hun lichaam. Veel mensen, zeker in de Westerse wereld, zien Yoga als een competitieve sport.

Hierdoor willen ze graag de beste zijn en negeren ze vaak hun lichaam, met mogelijk blessures als gevolg.

Vergeten te ademen

In het begin is het vaak lastig om de asanas uit te voeren en tegelijkertijd aandacht te besteden aan de ademhaling.

Toch is het de ademhaling die je je te allen tijde zou moeten leiden tijdens je yogasessie. Zorg daarom dat het op de juiste manier leren ademhalen een van je prioriteiten is.

Een houding forceren en nooit willen aanpassen

Er zijn ontzettend veel asanas. Maar zoals hierboven aangegeven is ieder lichaam anders, en kan het soms gebeuren dat jouw lichaam (nog) niet in een bepaalde houding kan staan, zitten of liggen.

Vaak zijn er gewoon hele simpele aanpassingen die je kunt doen om de houding alsnog te doen. Met hulpmiddelen of gewoon een variant op de houding.

Forceer een houding nooit, dit kan alleen maar blessures veroorzaken.

Pijn negeren

Hetzelfde geldt voor pijn. Een scherpe pijn is nooit goed en als je dit voelt is het niet verstandig om de houding alsnog te doen.

Je kan bijvoorbeeld ook spierpijn hebben. In dit geval train je je spieren en kan je gewoon door gaan.

Stoppen na een blessure

Veel mensen zien een blessure als een goed excuus om even geen Yoga te doen. Zonde, want je lichaam zal snel verstijven en kracht en flexibiliteit verliezen.

Hou altijd rekening met je blessure en de pijn die je voelt, maar vaak zijn er tal van andere houdingen en technieken die je kunt beoefenen, zonder dat je iets forceert.

Blijf daarom gewoon oefenen met de houdingen die je wel kunt doen om in een goede ’flow’ te blijven.

Jezelf met anderen vergelijken

Ik weet niet waarom zoveel mensen dit doen, maar blijkbaar vinden veel mensen het heel belangrijk om niet onder te doen voor degene naast je op de mat.

‘Als hij die houding kan, dan moet ik het ook kunnen!’

Veel mensen realiseren zich niet dat Yoga geen teamsport is. Je doet Yoga voor jezelf en je hebt niets te maken met wat iemand anders op zijn/haar matje doet.

Je lichaam vergelijken met hoe het 10 jaar geleden was

Je lichaam verandert en wordt ouder. Hoewel we vaak ons best doen om het zo fit en gezond mogelijk te houden, hebben we niet altijd controle over wat we wel en niet kunnen.

Iets wat eerste een makkie was, kan nu een behoorlijke uitdaging zijn. Accepteer dat. En nogmaals, respecteer je eigen grenzen.

Inconsistentie in het beoefenen

Het beoefenen van Yoga heeft regelmaat nodig. Wil je echt de voordelen er van hebben, dan is het niet zozeer een uurtje Yoga beoefenen, maar een echte levensstijl.

Dat betekent niet dat je 24 uur per dag met Yoga bezig moet zijn. Maar wel regelmatig moet oefenen en lezen om jezelf te blijven ontwikkelen. Zelf doe ik dat bijvoorbeeld door mijn ochtendroutine.

Ongeduldig zijn met je lichaam en willen stoppen

Yoga beoefenen is niet altijd makkelijk. Soms krijg je te maken met uitdagingen die best pittig kunnen zijn. Soms gaat iets niet altijd even snel zoals je zou willen.

Maar ook dit is juist Yoga in zijn puurste vorm. Het geduld kunnen opbrengen en langzaam aan progressie maken. Niet opgeven als het even tegen zit, en het grotere plaatje blijven zien.

Welke obstakels komen jullie tegen tijdens het beoefenen van Yoga? Laat hieronder een reactie achter!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

Laat een reactie achter