Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 mei 2017

Jezelf motiveren: Tips voor intrinsieke motivatie

/
Geplaatst door
/
Comments3

“Happiness is not something readymade. It comes from your own actions.” – Dalai Lama

Motivatie is iets waar ik een lange tijd mee heb geworsteld. De ene dag was ik niet te stoppen en kon ik bergen verzetten. En de andere dag was ik niet vooruit te branden en was dingen uitstellen het enige waar ik goed in leek te zijn.

Op een gegeven moment begon ik me af te vragen waarom ik de ene dag een ontzettend hoge motivatie had en de andere dag niets gedaan kreeg en mezelf een beetje down voelde.

En misschien herken je dit wel…

Maar hoe komt het dat we de ene dag de wereld aan kunnen, en de andere dag het gevoel hebben alsof we niets waard zijn? Waarom verschilt je motivatie zoveel van dag tot dag?

Omdat ik weet dat motivatie samen met discipline en focus een van de belangrijkste dingen is om verandering in je leven aan te brengen, heb ik veel onderzoek gedaan naar persoonlijke motivatie en het verhogen van je motivatie. En dan met name intrinsieke motivatie.

In deze blog lees je meer over mijn persoonlijke inzichten over motivatie en ontdek je hoe motivatie werkt en leer je technieken om jezelf te motiveren.

Jezelf motiveren- Tips voor intrinsieke motivatie

Wat is motivatie?

Motivatie wordt vaak verward met zelfdiscipline. Toch is het iets heel anders. In mijn blog over zelf discipline gaf ik mijn persoonlijke definitie van zelfdiscipline:

“Zelfdiscipline is de vaardigheid om jezelf dingen te laten doen die moeten gebeuren, ongeacht of je er zin in hebt.”

Dit gaat over hoe je dingen gedaan kunt krijgen. Jezelf motiveren gaat over waarom je dit wilt. De motivatie die je hebt gaat over de achterliggende redenen waarom je aan bepaalde dingen wilt werken.

Motivatie is dus ‘de reden waarom’. Wanneer we het hebben over verandering, komen we op een gegeven moment vaak op een punt waarbij veranderen minder ‘pijnlijk’ is dan niet veranderen.

Het wordt dus makkelijker om wel te veranderen dan niet te veranderen. Bijvoorbeeld:

  • Het is makkelijker om 10 minuten te mediteren, dan heel de dag gestresst rond te lopen.
  • Het is makkelijker om wat Yoga oefeningen voor de rug te doen, dan de hele dag last van rugklachten te hebben.
  • De ‘pijn’ van overgewicht, is groter dan de ‘pijn’ die het kost om een rondje te gaan hardlopen.

Motivatie is wanneer een omslagpunt bereikt. We zijn zo oncomfortabel met onze huidige situatie dat het comfortabeler is om actie te ondernemen en te veranderen.

Intrinsieke motivatie vs. extrinsieke motivatie

Wanneer we het hebben over motivatie is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie komt van binnenuit. Je bereikt intern een omslagpunt dat voor motivatie zorgt om verandering aan te brengen.

Extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Je wordt gemotiveerd door iemand anders om verandering aan te brengen. Bijvoorbeeld een coach, een boek of een blog.

Beide vormen van motivatie zijn belangrijk en waardevol.

Extrinsieke motivatie is vrij gemakkelijk te krijgen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld dagelijks blogs te lezen over het onderwerp waar je verandering in wilt. Dit kan ook met boeken, video’s, social media posts of podcasts.

Toch is intrinsieke motivatie in mijn mening belangrijker. Het zorgt er namelijk voor dat je jezelf kunt motiveren om te veranderen, en niet afhankelijk bent van een externe bron.

Swami Rama zegt in zijn boek ‘The essence of Spiritual life’ dat:

“If you become too dependant on a therapist, a preacher, or a healer, then what’s the difference between you and an animal? It means you are allowing your life to be governed by your trainer. By becoming dependent on such therapies and therapists, your power of self-motivation and self-guidance will never be allowed to unfold.”

Met andere woorden, je hebt begeleiding en motivatie van anderen nodig, maar je moet er niet afhankelijk van worden. De echt kracht ligt bij jezelf; je intrinsieke motivatie.

Je hebt zelf de motivatie om verandering in je leven aan te brengen en je hebt daar niets anders voor nodig. Alsof er binnenin jezelf een vlammetje gaat branden wat niet meer te doven is.

In deze blog heb ik het met name over deze intrinsieke motivatie.

Motivatie en Yoga

Binnen de Yoga is zelfmotivatie ontzettend belangrijk. Maar het heeft wel wat uitleg en context nodig.

In eerste instantie moet je bewustzijn worden getraind. De automatische piloot moet worden uitgezet.

Swami Jnaneshvara Bharati zegt over dit process:

“To be aware of the nature of wants, wishes, desires, attractions or aversions is very important. By being aware of our motivations, we can consciously shoot arrows by choice, rather than unconscious habit.”

Met ‘shooting arrows’ wordt voornamelijk en proces van keuzes maken bedoeld. We moeten een extra laag bewustzijn creëren en de automatische piloot uit proberen te zetten, zodat we bewust keuzes kunnen maken die ons leiden in de richting van onze dromen en doelen.

“Through cultivating awareness and practicing conscious arrow shooting, we become better at aiming our arrows as well. We make good decisions about our thoughts, emotions, actions, and speech, rather than having these happen solely out of conditioned response.”

Door je bewustzijn te trainen, worden ook de keuzes die we maken beter. Keuzes maken gebeurt niet meer op de geconditioneerde automatische piloot. In plaats daarvan nemen we beslissingen op basis van onze dieper gelegen motivatie.

Dit resulteert in het volgende proces van drie fasen:

1. Jezelf motiveren: Stap 1 – Awareness of motivations: Awareness of motivations allows us to learn to shoot arrows out of choice, rather than habit.

2. Jezelf motiveren: Stap 2 – Conscious arrow shooting: Through conscious arrow shooting, the aim gets better with practice.

3. Jezelf motiveren: Stap 3 – Outcomes improve: As the aim gets better, the outcomes are more favorable.

Wanneer we meer bewust worden en betere keuzes maken, verbeteren uiteindelijk ook onze resultaten en daarmee de kwaliteit van ons leven.

In dit proces van drie stappen zitten ook een soort ‘feedback loop’. Wanneer we zien dat wat we doen werkt en de resultaten verbeteren, vergroot dit meestal ook weer onze motivatie. Andersom geldt hetzelfde; slechte resultaten verminderen onze motivatie.

“Primitive urges are the background motivation: Behind our actions are many thoughts, emotions, desires, samskaras, and primitive urges. By being aware of the process leading to actions, we can make wise choices about those actions.”

Jouw kernwaarden zijn de achtergrond van de reden waarom je bepaalde keuzes maakt in je leven. Met andere woorden, motivatie is je ‘waarom’ en dat is de drijvende kracht achter je motivatie. Het bepaalt de keuzes die je maakt en de dingen die je doet in het leven.

Samskaras

Een belangrijk begrip hierbij is ‘Samskara’. Samakaras kun je zien als onze programmering. Een soort software in je brein.

Samskaras ontstaan door de keuzes die we maken en de ervaringen die we hebben. Elke keer als we een bepaalde ervaring hebben, laat deze ervaring in bepaalde impressie achter in ons geheugen. Steeds wanneer we de ervaring herhalen, wordt deze impressie versterkt. Op deze manier ontstaan conditioneringen.

Vervolgens bepalen onze conditioneringen weer de keuzes die we maken. En onze keuzes bepalen weer onze ervaringen. Hoe sterker een conditionering is, hoe moeilijker het is om te veranderen.

Wanneer we ons bewustzijn trainen door Yoga en meditatie, kunnen we ons bewust worden van deze conditioneringen en onze reacties daarop.

Omdat we meer in contact komen met onszelf, raken we bekend met onze dieper gelegen behoeften en waarden.

Op een gegeven moment komen we er misschien achter dat een conditionering die we jarenlang gehad hebben, niet meer matcht met onze dieper gelegen behoeften en waarden. We komen hierachter doordat we bewuster leven en onszelf beter leren kennen.

Dit is de eerste stap bij jezelf motiveren en veranderen. Motivatie is de reden waarom we iets doen. Hoe beter we onszelf echt kennen, hoe makkelijker het is om bestaande conditioneringen te doorbreken en onszelf te motiveren om te veranderen.

Wanneer we diep van binnen ergens voor staan, kunnen we niet anders dan keuzes maken en dingen ondernemen die in één lijn zijn met deze waarden. Met andere woorden, verandering is onvermijdelijk. Dit is de meest pure vorm van intrinsieke motivatie.

Je brengt je ‘spirit’ in een lijn met wat je je denkt, zegt en doet.

Dit is in feite wat Swami Jnaneshvara Bharati de tweede stap noemt: ‘Conscious arrow shooting’. We brengen wat we denken, zeggen en doen in een lijn met onze interne motivatie.

De derde stap is een logisch gevolg. We krijgen betere resultaten en de kwaliteit van ons leven verbetert.

Hoe jezelf motiveren?

Bewustwording van de gewoontes en conditioneringen is dus de eerste en belangrijkste stap om jezelf te motiveren.

Vervolgens moet de verandering waarvoor je jezelf probeert te motiveren in een lijn zijn met wie je diep van binnen bent. Je kunt jezelf niet motiveren voor een verandering die je diep van binnen niet wilt maken.

Hoe je vervolgens de verandering teweeg gaat brengen is meer een kwestie van het opzetten van de juiste gewoontes en routines die de verandering ondersteunen. Het is nu meer een kwestie van discipline en focus om de verandering door te zetten.

Motivatie helpt je om te beginnen, focus en discipline helpen je om dingen af te maken.

“Als discipline de motor is, dan is je motivatie de sleutel die je de motor doet laten starten. Focus is het stuur wat je in de goede richting houdt.”

motivatie quote rolf 2

Toch moet je je motivatie niet uit het oog verliezen. Wanneer we vergeten waarom we iets doen, verliezen we vaak ook de motivatie om te veranderen. Je moet jezelf dus blijven herinneren aan de achterliggende redenen (je motivatie) om te veranderen.

Daarnaast zijn er een aantal praktische tips en technieken die je kunt toepassen om jezelf te motiveren en je motivatie te vergroten.

Ik heb zelf vele verschillende technieken en oefeningen getest en dit zijn de dingen die bij mij persoonlijk het beste werken om gemotiveerd te blijven.

Motivatie tips en oefeningen

Mindfulness

Mindfulness (en meditatie) heeft me vooral geholpen bij de eerste stap; het trainen van je bewustzijn. Bewust worden van je gewoontes, dagelijkse patronen en conditioneringen.

Door Mindfulness realiseerde ik me dat ik een groot gedeelte van mijn leven op de automatische piloot leefde. Bijna alles eigenlijk. Door de extra laag bewustzijn die ik door Mindfulness en meditatie kreeg, kwam ik dichter bij mezelf en begon ik weer na te denken over wie ik was en wat mijn doel was in het leven.

Je reinigt als het ware de lens waardoor je naar de wereld kijkt. Als je beter in staat bent om te zien, worden je doelen en je achterliggende motivatie ook beter en sterker.

Dit vormt tot op vandaag de dag de basis voor motivatie achter de dingen die ik doe.

In onze online Mindfulness cursus kun je direct aan de slag met praktische oefeningen die je hiermee helpen.

Plan je motivatie in

Soms is motivatie er gewoon even niet. Het verschilt van dag tot dag. Toch is het belangrijk om stappen te nemen in de richting van je dromen en je doelen.

Wil je dagelijks Yoga doen? Neem jezelf dan voor om op de mat te stappen, ongeacht of je er zin in hebt of niet. Dit is het verschil tussen echte verandering en blijven schommelen tussen je oude en nieuwe situatie.

Zoek uitdaging (maar niet teveel)

Wanneer mensen het omslagpunt bereiken waarop ze willen veranderen, zijn ze vaak voor een periode heel erg gemotiveerd. Neem afvallen; mensen zijn in het begin gemotiveerd, vallen een paar kilo af, ze zien de resultaten, raken weer comfortabel, en vervolgens verslappen ze weer een beetje waardoor ze terugvallen in oude patronen.

Wat je wilt is gemotiveerd blijven. Dit kun je doen door je doelen een beetje bij te stellen. Niet zo erg dat het onhaalbaar is, maar ook weer niet zo weinig dat het heel gemakkelijk is om het vol te houden. Je wilt altijd een beetje uitdaging houden en niet té comfortabel worden. Probeer dus altijd een klein beetje uit je comfort zone te komen.

Yoga practice

Wanneer dingen even tegen zitten en ik niet lekker in m’n vel zit, stap ik altijd op de Yogamat. Ik doe dit om weer terug te komen bij mezelf; te aarden.

Het helpt me om dingen helder te krijgen en een plek te geven. In feite reinig ik mijn lichaam en geest en probeer ik alles wat me in de weg zit los te laten. Hierdoor ontstaat er letterlijk weer ruimte voor vernieuwde motivatie.

Het voelt alsof je opgeruimd hebt. Alleen dan in je lichaam en geest.

Visualiseer

Een van de dingen die ik vaak doe aan het einde van een meditatie, is een paar minuutjes de tijd nemen om te visualiseren. De meditatie geeft me mentale rust en zorgt ervoor dat er ruimte in mijn hoofd is.

Wanneer ik aan het einde van een meditatie iets probeer te visualiseren, dan merk ik dat de beelden die ik voor me zie veel helderder zijn en ik me beter kan focussen op de visualisatie.

Het helpt me om gefocust en gemotiveerd te blijven.

Reflecteer

Ook vind ik het belangrijk om te reflecteren. Wanneer je doelen voor jezelf stelt, is het belangrijk om af en toe te reflecteren op die doelen en waar je op dit moment staat.

Wat ging er goed? En wat ging er minder goed? Hoe zou het eventueel beter kunnen? Was mijn focus de afgelopen tijd goed? Nee, waar ligt dat aan? En hoe kan ik er voor zorgen dat mijn focus de komende tijd wel goed is? Misschien door mezelf beter te motiveren (dit betekent vaak terug naar stap 1; bewustwording van mijn motivatie)?

Deel je ervaringen!

Ik ben erg benieuwd wat je van deze blog vond en of het je heeft geholpen met jezelf motiveren. Laat het me weten in het reactiegedeelte onder het blog.

Als je zelf nog goede motivatie tips, oefeningen of inzichten hebt, mag je die ook delen! Ik zou het leuk vinden om van je te horen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

  1. Alissa

    Hele duidelijke blog. Ben een tijdje geleden op jullie site terecht gekomen en nu sinds een maandje bezig met yoga. Ik hoop over een tijdje de positieve effecten duidelijk te gaan merken. Meer rust in mijn lichaam en mind te ervaren, meer in het nu te leven en beter bij mijn eigen gevoel te komen. Jullie blogs en filmpjes helpen mij daarbij erg goed. Super bedankt!

    1. Rolf

      Hoi Alissa!

      Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat onze blogs en filmpjes je helpen! Met regelmatige beoefening en een beetje commitment weet ik zeker dat Yoga je ontzettend veel kan bieden. Veel plezier met oefenen! ?

  2. Maureen

    Hallo rolf

    Wat fijn dat jij je eigen onderzoeksresultaten op dit gebied van verandering met ons deelt.
    Waar ik persoonlijk het meest aan heb is het feit dat je ” gewoon” hard aan het werk moet als je wilt veranderen in je leven maar dat je daarvoor het gereedschap in de vorm van mn intrinsieke motivatie focus en zelfdiscipline in jezelf al hebt. Je daarvan bewust worden en ’t op de juiste wijze leren inzetten: dat is de uitdaging.
    Heerlijk inzicht dat itt veel andere sites waarbij je ahw alleen door positieve intentie te zetten al bij de finish staat jij het reële beeld schetst.
    Dank daarvoor.
    Hrg maureen

Laat een reactie achter