Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 aug 2014

Schouderstand Yoga, de koningin onder de Asana’s!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Schouderstand Yoga, deze houding wordt ook wel de Kaars genoemd. Of in het Sanskriet ook wel Sarvangasana.

Eerder spraken we al over de Yoga Hoofdstand, de koning onder de Asana’s. Schouderstand Yoga is niet alleen zelf een Asana met vele voordelen, maar ook een geweldige houding bij de opbouw van de Yoga Hoofdstand.

Benieuwd waarom deze houding met recht de koningin onder de Asana’s genoemd mag worden? Lees dan snel de 6 voordelen… Of toch 7?!

schouderstand yoga

Photo credit: Neeta Lind

6 Voordelen van Schouderstand Yoga, of toch 7?

1. Schouderstand Yoga voer je in een omgedraaide houding uit. Je hoofd is in dit geval richting de grond en je benen richting het plafond.

Deze houding draagt ertoe bij dat je bloedsomloop omgedraaid wordt, wat positief werkt voor het hart. Zuurstofrijk bloed bereikt het hart en circuleert rond nek, schouders en de hersenen.

Voor mensen met Astma, Bronchitis en een (simple) verkoudheid is deze houding erg prettig.

2. Ook zorgt Schouderstand Yoga voor een betere toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen. Hierdoor krijg je meer energie. Je kunt helderder nadenken en dus kan deze houding stressverlagend werken. Deze ontspannende werking kan er dus ook aan bijdragen dat je beter kunt slapen.

3. Het Keelchakra wordt gestimuleerd.

4. Als je last hebt van tintelende benen, bijvoorbeeld na een lange dag op je benen staan, dan kan deze houding uitkomst bieden. Het ‘oude’ bloed krijgt sneller de kans om uit je benen te verdwijnen.

5. De organen komen van hun plaats, waardoor obstipatie verminderd kan worden.

6. Je ontwikkelt meer spierkracht in het gehele lichaam en stretcht de nek, schouders en de borst.

(7.) Men beweert zelfs dat je door een betere doorbloeding rimpels kunt verminderen. Dat geloven we natuurlijk graag, maar of het ook daadwerkelijk werkt…? 😉 

Hoe voer ik Schouderstand Yoga uit?

Om Schouderstand Yoga op een goede manier uit te kunnen voeren, is het aan te raden onderstaande punten stapsgewijs te volgen.

Op deze manier bouw je de houding stapje voor stapje op en loop je het minste risico. Op deze manier ervaar je de positieve effecten optimaal:

  • Zorg ervoor dat je twee goed gevouwen dekens/handdoeken, van dezelfde dikte klaar hebt liggen. Hiermee bedoel ik dat je deze netjes en recht op dezelfde manier opvouwt.
  • Vervolgens zorg je ervoor dat deze dekens beide met de ‘mooi gevouwen kant’ naar boven wijzend op het midden van je mat ligt.
  • Vouw nu de onderkant van je mat over de gevouwen dekens heen.
  • Ga met je schouders op het verhoogde gedeelte van je mat liggen. Je hoofd ligt op het lage gedeelte van de mat.
  • Op deze manier ligt je nek tussen het verlaagde en verhoogde gedeelte en zorg je er op deze manier voor dat er geen druk wordt uitgeoefend op het uitstekende botje in je nek bij het uitvoeren van de schouderstand.
  • Begin in de Lijkhouding. Hierbij lig je op je rug op de grond met je benen iets uit elkaar, en je armen slap langs je lichaam.
  • Buig je knieën richting je borst. Strek je benen recht uit naar het plafond. In het begin flex je de voeten. De tenen breng je dus nog richting het lichaam.
  • Steun op je ellebogen en onderarmen.
  • Rol de schouders onder het lichaam richting de schouderbladen. Plaats de handen op de onderrug, of als het je lukt zo ver mogelijk richting de schouderbladen. Zo kom je hoger op je schouders te staan en kun je de benen verder wegstrekken naar het plafond.
  • Lift je bovenlichaam en span de buikspieren aan.
  • Roteer je bekken zo, dat het stuitbeen recht naar boven wijst.
  • Lift de benen uit het bekken zo ver mogelijk naar boven.
  • Probeer de benen zo recht mogelijk te houden. Je borstbeen breng je zo dicht mogelijk naar de kin.
  • Als het je lukt kun je nu de tenen ook naar het plafond weg strekken. Blijf de spieren aanspannen.
  • Als je terug komt uit de houding buig je eerst de knieën weer richting het bovenlichaam en rol je langzaam terug naar de lijkhouding.

Waar moet ik op letten bij het uitvoeren van Schouderstand Yoga?

Schouderstand Yoga is voor zowel beginners als gevorderden geschikt. Maar zoals eerder aangegeven werd, is het wel van belang de oefening op een juiste manier op te bouwen en uit te voeren.

Daarbij is het misschien nog wel het belangrijkste om naar je eigen lichaam te luisteren. Wel of geen lichamelijke klachten, voel wanneer het voor jou genoeg is.

Bij hoge bloeddruk is het aan te raden om op te passen bij het uitvoeren van Schouderstand Yoga. De bloedsomloop wordt omgedraaid en dat kan in deze gevallen een negatieve uitwerking hebben.

Soms kan het ook bij menstruatie minder prettig aanvoelen. In principe loop je hierbij geen gevaar, maar luister hierbij naar je eigen lichaam.

Een variatie kan in dit geval zijn dat je een halve/gebroken Kaars uitvoert. Deze hebben we al eerder uitgelegd in ons artikel ‘Ontspanningsoefeningen voor de rug’.

Zorg er in het geval van hoge bloeddruk ten aller tijde voor dat je hoofd in dit geval hoger ligt. Denk bijvoorbeeld bij het uitvoeren van de halve Kaars aan een kussen onder het hoofd.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter