Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 aug 2016

Salabhasana, open de voorkant van je lichaam!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Salabhasana is de Sanskriet naam voor de Asana die ook wel de Sprinkhaan genoemd wordt.

Deze Asana is een Yoga houding die zowel voor beginners als gevorderden veel voordelen met zich mee kan brengen. Daarnaast is Salabhasana een hele toegankelijke houding voor alle niveau’s.

Dus ik nodig je vooral uit om dit blog eens te lezen (misschien wel vanaf jouw Yoga mat) en er direct mee aan de slag te gaan!

Voordelen van Salabhasana

Er zijn verschillende voordelen te benoemen van Salabhasana. En door goed te kijken naar deze Asana, kun je er misschien zelf zo al een aantal benoemen.

Je ziet bijvoorbeeld dat Salabhasana een achteroverbuiging is. Voordelen van achteroverbuigingen zijn dat het de voorkant van het lichaam opent en de achterkant van het lichaam versterkt.

Met deze achteroverbuiging zorg je dus voor een stretch in het borstgebied en een compressie in de onderrug.

Dit kan erg prettig zijn als je last hebt van bijvoorbeeld een lage rugpijn, vermoeidheid of problemen met de stoelgang.

Daarbij worden er heel veel spiergroepen aangesproken. Denk hierbij aan de schouders, de bilspieren, arm- en beenspieren, de spieren rondom de ruggengraat, de dijen, de buikspieren en de borstspieren.

Salabhasana

Foto: Salabhasana variatie met handen naar voren

Uitvoeren van Salabhasana

Het uitvoeren van Salabhasana doe je als volgt:

  • Je komt op je buik liggen.
  • Het voorhoofd en de bovenkant van de voeten liggen ook op de grond.
  • De handen liggen naast het lichaam en de handpalmen wijzen naar elkaar toe.
  • Adem uit.
  • Op de eerstvolgende inademing duw je het bekken richting de mat en lift je tegelijkertijd de borst en de benen van de grond.
  • Ook de armen breng je van de mat, terwijl de handpalmen naar elkaar toe blijven wijzen. Spreid de vingers.
  • Kijk recht naar voren, terwijl je de kaak naar achteren brengt.
  • De schouders rol je weg van de oren. Schouderbladen naar elkaar toe.
  • Blijf 6 tot 9 Yoga ademhalingen in deze houding, als je gecontroleerd door kunt blijven ademen.
  • Gebruik iedere ademhaling om iets dieper in de achteroverbuiging te komen. En als je niet meer verder kunt, blijf je op de hoogte waar je bent.
  • Het kan bij Dhanurasa zijn dat je iets naar voren en achteren gaat schommelen doordat je de Yoga ademhaling gebruikt. Als dit gebeurt, is het dus eigenlijk een goed teken. 🙂
  • Kom vervolgens weer rustig richting de grond.

Ondersteuning tijdens het uitvoeren van Salabhasana

Omdat deze Yoga houding het bekken in de grond duwt, kan het prettig zijn om deze Asana op een Yoga mat uit te voeren.

Maar voor veel mensen blijft deze Yoga houding dan nog steeds een klein beetje ongemakkelijk door de uitstekende botten aan de voorkant van de heupen.

Dit kun je gemakkelijk aanpassen door bijvoorbeeld een dekentje onder de heupen en het bekken te plaatsen. Dit zorgt voor een iets gemakkelijkere en zachtere ondergrond.

Als je serieuze nekproblemen of rugproblemen hebt is het aan te raden om uit te kijken met deze Yoga houding.

Diverse variaties op Salabhasana

Er zijn verschillende variaties van Salabhasana. Belangrijk is dat je de basis ten aller tijde goed toe blijft passen. Blijf je focussen op het beschermen van de onderrug door de activatie van het bekkengebied.

Zo kun je de handen ook naar voren brengen en de handpalmen naar elkaar toe laten wijzen, zoals op de afbeelding in deze blog te zien is.

Maar ook in plaats van alle handen en benen van de grond te brengen, de linkerhand en het rechterbeen van de grond brengen op de eerstvolgende inademing, uitademend deze richting de grond brengen en op de eerst volgende inademing wissel je van hand en been.

Overgang van Salabhasana naar Dhanurasana

Salabhasana is een hele mooie houding om in iets diepere achteroverbuigingen te kunnen komen.

Je kunt na het uitvoeren van Salabhasana bijvoorbeeld gemakkelijker en verantwoorder in een Opwaartse Booghouding komen. Je hebt het lichaam als het ware al voorbereid op een diepere achteroverbuiging, door de ruggengraat eerst in een lichte achteroverbuiging te brengen.

Maar daarbij is het ook een fijne Yoga houding om direct in een diepere achteroverbuiging als Dhanurasana te komen.

Begin voor deze transitie eerst in Salabhasana en buig na een aantal Yoga ademhalingen de knieën. De hielen pak je vast met de handen. En voila! Daar ben je direct in Dhanurasana!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter