Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 feb 2017

5 tips voor een betere neerwaartse hond!

/
Geplaatst door
/
Comments1

Een neerwaartse hond, wie kent hem niet? In menig yogasessie wordt de neerwaartse hond gebruikt als overgangspositie en hierdoor is de tel niet meer bij te houden.

De neerwaartse hond houding en ik zijn door vele fases gegaan, wellicht ken je het wel, maar de eerste keer stond ik te shaken en was mijn hoofd rood aangelopen.

Na aardig wat yoga ervaring en goede tips ben ik uiteindelijk toch echt van deze houding gaan houden! Sterker nog, na een lange dag werken of een stevige hardloopsessie kijk ik er zelfs naar uit!

neerwaartse hond

Positieve werking van de neerwaartse hond

Dat is niet zo gek, want deze houding heeft namelijk nogal wat positieve uitwerkingen. Zo brengt het o.a. verloren energie terug wanneer je deze houding voor een wat langere tijd aanneemt, rekt het de hamstrings en wordt stijfheid in de schouders aangepakt.

In het boek “licht op yoga” van de inspirerende B.K.S. Iyengar wordt zelfs gerept over het verjongen van de hersencellen en het stimuleren van de hersenwerking doordat het gezond bloed zonder spanning op het hart naar de romp wordt geleid. Klinkt als muziek in de oren toch?! I’m in!

Gelijk aan de slag met de Neerwaartse hond?

Mel schreef al eerder een blogpost over de neerwaartse hond, incl. video! Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe deze houding tot stand komt.

Daarbij kun je extra aandacht geven aan de volgende 5 tips voor een betere uitvoering van de neerwaartse hond:

1. Rotatie van de schouders

In deze houding worden de schouders aardig wat gestrekt. Door je ellebogen ietswat gebogen naar buiten te bewegen wanneer je stuitje omhoog beweegt kunnen je schoudergewrichten comfortabeler meedraaien en is het eenvoudiger om vervolgens je schouders van je oren weg te duwen. Leer hier meer over.

2. Plaatsing van de handen

Vanuit je handen (en voeten) creëer je een liftende energie vanuit de vloer. Spreid hierbij je vingers en duw de bal van je handen en vingertoppen in de vloer om de polsen te ontzien en de spieren in de onderarm te activeren.

Wil je je schouderspieren wat ontzien, dan kun je ervoor kiezen om je handen iets breder neer te zetten.

3. Uitlijnen van de polsen

Je polsen krijgen aardig wat te verduren tijdens yoga. Denk maar aan de zonnegroet waarbij je in een paar tellen wisselt tussen plank, cobra en neerwaartse hond. Het is dus goed om even te checken hoe ze erbij staan.

Door je vouwlijn evenwijdig aan de voorkant van je mat te houden belast je je polsen het minst.

4. Een speelse warm-up

Zoals ik al eerder noemde kan ik echt uitkijken naar deze houding. Om op en top te genieten van deze houding doe ik dan ook eerst een mini warming-up voordat ik de statische houding aanneem.

Laat je hond uit! Speel met het strekken en buigen van je knieën waar je je hielen om en om voorzichtig naar de vloer drukt.

Daarnaast is het ook heel lekker om met je heupen te draaien.

5. Laat je mooiste glimlach zien

En last, but not least. Lach! Geniet van deze houding, ook al sta je te shaken. Ben je bewust van de opwaartse energie waardoor je blijft staan en de neerwaartse energie die je cadeau krijgt van de zwaartekracht. Kortom, een mooie energieke houding.

Hungry for more? Bekijk hier meer yogahoudingen van Happy With Yoga.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

1 Response

  1. Esther

    Hi,
    Wat bedoel je precies met:

    Door je vouwlijn evenwijdig aan de voorkant van je mat te houden belast je je polsen het minst.

    Ik hoor het graag!

    Groet,
    Esther

Laat een reactie achter